Στηρίζει την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό η Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010, 18:04
Στηρίζει την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό η Γερμανία
Οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας, καθώς κι η κοινή βούλησή τους για συνέχιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του τόσο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης όσο και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, κινήθηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση, ενώ πρόσθεσε πως ανέπτυξε στον κ. Βεστερβέλε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη».

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο θέματα της ΕΕ, καθώς, όπως δήλωσε, έχουμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας που παρέχει σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και μια πιο ισχυρή Ευρώπη στο διεθνές στερέωμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στον κ. Βεστερβέλε την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014 και είπε ότι θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναδείξει περαιτέρω στα Δυτικά Βαλκάνια το κατεξοχήν χαρακτηριστικό της γνώρισμα, ότι αποτελεί χώρο ασφάλειας και δημοκρατικών αξιών και επεσήμανε ότι το 2014 δεν είναι μόνο όραμα για μια ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά είναι και σημαντική εγγύηση για την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Ιράν αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κι ο ίδιος ενημέρωσε για τα μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική ασύλου και υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Ο Γκ. Βεστερβέλε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες, είδα ότι η Ελλάδα είναι ακράδαντα αποφασισμένη και εγώ τη στηρίζω να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο κ. Βεστερβέλε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες, ενώ διατύπωσε την ευχή να επιτύχουν αυτές.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά κατηγορηματικά και προς όφελος της ΕΕ, καθώς είναι θέμα σταθερότητας και για τη χώρα αλλά και για την Ένωση, συμπλήρωσε ο κ. Βεστερβέλε.

Ο πρωθυπουργός μού εξήγησε το πρόγραμμα, είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι αυτό το πρόγραμμα εγκυμονεί νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά, εφόσον το πρόγραμμα στηριχθεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010, 18:04