Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν συνεχώς οι πληροφορίες πως επίκειται ανασχηματισμός, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να επιβεβαιώνει τις αλλαγές, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελική διαμόρφωση του επιτελείου που θα διαχειριστεί τα κονδύλια που σταδιακά θα χορηγηθούν από την Ε.Ε. για την επανεκκίνηση της οικονομίας επιχειρεί ο Κυριακός Μητσοτάκης διά του «διαρθρωτικού ανασχηματισμού».

Ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας αυτού του ανασχηματισμού έχει ήδη περιγραφεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, αλλά και από τα στελέχη της κυβέρνησης. Επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με την αναβάθμιση του μέχρι τώρα υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη, την πλήρωση των δύο θέσεων υφυπουργών λόγω των παραιτήσεων του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, και υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γεράσιμου Θωμά, καθώς και την ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Τουρισμού.

Τα τελευταία 24ωρα για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν συζητείται η απομάκρυνση του σημερινού υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, αν και τις προηγούμενες εβδομάδες η αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο θεωρούνταν σίγουρη. Τελικά ο ανασχηματισμός αυτός φαίνεται πως πραγματοποιείται προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σχήμα διαχείρισης των συνολικά 72 δισ., τα οποία με διαφορές μορφές πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα μετά από την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης και Εργασίας, φαίνεται πως για άλλη μια φορά θα εξεταστούν αργότερα. Επισημαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση με την τουρκική πλευρά για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για όλο το φάσμα των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και όλα τα υποκείμενα σχήματα που εξαρτώνται από αυτές τις εκκρεμότητες. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μείζονος σημασίας συζητήσεις για θέματα που αφορούν εξοπλισμούς και προγράμματα αναβάθμισης της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης. Ήδη, ως φαίνεται, έχουν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών. Όμως η κυβέρνηση δείχνει να εστιάζει πολύ περισσότερο στα τεχνοκρατικά-διαχειριστικά ζητήματα.

Αλλαγές σε υφυπουργούς – Αναβαθμίζεται ο Σκυλακάκης

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έγιναν αρκετά τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο προς υφυπουργούς που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή θα αναβαθμιστούν. Οι αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων και θα είναι περιορισμένες, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Μία από αυτές αναμένεται να είναι η αναβάθμιση του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε αναπληρωτή υπουργό. Ο κ. Σκυλακάκης θα αναλάβει τον συντονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση του κονδυλίου των 72 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σκυλακάκης θα είναι επικεφαλής της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία συμπληρώνουν ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού.

Πιθανή είναι η αναβάθμιση και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό, ενώ πιθανή είναι και η ανάληψη υπουργείου του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), Πάνου Τσακλόγλου.

Παράλληλα, από τον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, θα καλυφθούν τα κενά του Δημήτρη Κράνη (παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης) και του Γεράσιμου Θωμά (παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος). Για τη θέση του τελευταίου, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε την Αλεξάνδρα Σδούκου, νυν γενική γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Αλλαγές και σε θέσεις γενικών γραμματέων

Επίσης αναμένεται να έχουμε αρκετές αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεδομένη την απομάκρυνση του Κώστα Λούλη, γ.γ. Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχουμε αύξηση των υφυπουργών της κυβέρνησης. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση των θέσεων.

«Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης