«Στις 14 Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 14:48
«Στις 14 Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση»
Τις αλλαγές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που αρνήθηκαν ή θα συνεχίσουν να αρνούνται τη συμμετοχή τους στο PSI, προανήγγειλε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στις διοικήσεις των ταμείων που δεν δέχθηκαν να «κουρέψουν» και να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια, βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και ψευτοσυνδικαλιστικούς λόγους που έθεσαν σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μιλώντας για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων». Επεσήμανε, δε, ότι σε 10 χρόνια έχουν δοθεί στα ταμεία επιχορηγήσεις 152 δισ. ευρώ και αυτά αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν με ομόλογα 3 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και εντάσσονται αναγκαστικά στο PSI, ο υπουργός παρέπεμψε στις παλαιότερες δηλώσεις του, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι δεσμεύσεις του ισχύουν. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε μικροαποταμιευτές.

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε, παράλληλα, νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, καθώς, όπως είπε, έχει κόστος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Έκανε λόγο για συμβατικές λύσεις, ήτοι διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, ενώ σε ύστατη λύση υπάρχει η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για προστασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη διακανονισθεί 750.000 δάνεια (400.000 στεγαστικά και 350.000 καταναλωτικά) και αυτό συνεχίζεται.

Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, να καταστήσει τις τράπεζες ΔΕΚΟ, αλλά θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα πωλήσει τις μετοχές που θα λάβει έναντι της ανακεφαλαιοποίησης.

Παρουσιάζοντας εκ νέου τα αποτελέσματα του PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από τα 177 δισ. ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, στο «κούρεμα» εντάχθηκαν 152 δισ. ευρώ και μόνο ένα 5,3% του συνόλου έδωσε αρνητική ψήφο. Σε αλλοδαπό δίκαιο, υπάρχουν ομόλογα 17,4 δισ. ευρώ και υπήρξε προσφορά για 12,3 δισ. ευρώ. Ενώ υπάρχουν και 9,8 δισ. ευρώ ομολογιακά δάνεια ΔΕΚΟ, εκ των οποίων υπήρξε συμμετοχή στο PSI ομολόγων 7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να γίνει αναγκαστική η συμμετοχή των πιστωτών με ομόλογα ελληνικού δικαίου. Απευθυνόμενος στους πιστωτές με ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, τους κάλεσε να συμμετάσχουν έως τις 23 Μαρτίου, καθώς η προσφορά του ελληνικού Δημοσίου δεν θα επαναληφθεί και ουδείς θα πληρωθεί στο άρτιο τα ομόλογα που κατέχει.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μετά το PSI, στις 14 Μαρτίου θα υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και μετά θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά προς τη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν και οι λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 15:30