Έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις επτά Περιφέρειες της Ελλάδας, που είχαν οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να βάφονται «μπλε» και την αποχή να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή κινήθηκε λίγο πάνω από το 40%, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 58,43%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση της singular logic στις 20.00 το απόγευμα, σε ενσωμάτωση 45%, στην περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γιώργος Πατούλης με 66,2%, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 56,4%, στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων η Ρόδη Κράτσα με 59,1%, στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο Χρήστος Μέτιος με 51,1%, στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας με 52,7%, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός με 51,4%, και στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 55,1%.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στον Δήμο Αθηναίων πρώτος είναι ο Κώστας Μπακογιάννης με 65,2%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 66,8%, στον Δήμο Πατρέων ο Κωνσταντίνος Πελετίδης με 71,4%, στον Δήμο Ηρακλείου ο Βασίλης Λαμπρινός με 51,3%, στον Δήμο Πειραιώς ο Γιάννης Μώραλης με 57,6% και στον Δήμο Λαρισσαίων ο Απόστολος Καλογιάννης με 57,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενημέρωση από τη singular logic

 

Συνολικά κάλπες στήθηκαν  σε επτά Περιφέρειες και 217 Δήμους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία. Πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι η αισιοδοξία αυτή έγκειται στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στον οποίο κατεγράφη «μια καθολική πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα». 

Την ίδια ώρα ανοησίες και γελοιότητες χαρακτηρίζουν κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενδεχόμενης μετάθεσης των εκλογών για το Φθινόπωρο. 

«Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης» είναι το πρώτο σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

Σημειώνουν ακόμη ότι στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν έναν σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

Τέλος, οι ίδιες κομματικές πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

Σαφής επικράτηση του Γ. Πατούλη έναντι της Ρ. Δούρου 

Σαφές προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Με ενσωματωμένο το 75% των εκλογικών τμημάτων στις 21.00 το βράδυ, ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου καταλαμβάνει το 65,97% των ψήφων (περίπου 534.000 ψήφοι), ενώ η νυν περιφερειάρχης Αττικής πιάνει ποσοστό 34,03% (σχεδόν 275.000 ψήφοι).

Οι δηλώσεις του κ. Πατούλη

 

Πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη

Πανηγυρικό είναι το κλίμα έξω από το εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη μετά την ενημέρωση της singular logic για το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Αθηναίων.

Κόσμος καταφθάνει στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία της Παλαιάς Βουλής προκειμένου να γιορτάσουν μαζί τη μεγάλη νίκη του νέου δημάρχου της Αθήνας. Στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε και η μητέρα του και βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δήλωσε πως «η Ελλάδα βάφτηκε μπλε και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θέλει ψέματα, λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά σοβαρότητα».

Η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη

 

Οι πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη

 

Προβληματισμός στο εκλογικό κέντρο του Νάσου Ηλιόπουλου

Κλίμα αμηχανίας επικρατεί στο προεκλογικό περίπτερο του Νάσου Ηλιόπουλου μετά την εκτίμηση της singular logic για το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Αθηναίων.

Οι δηλώσεις του Ν. Ηλιόπουλου

 

Άνετη νίκη του Κ. Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Μπορεί στον α΄ γύρο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας να εξασφάλισε τη δεύτερη θέση έναντι του τρίτου Γ. Ορφανού με διαφορά λίγων ψήφων, ωστόσο στον β΄ γύρο επικρατεί με χαρακτηριστική άνεση.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα είναι ο διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς με ενσωματωμένο το 96% των ψήφων, καταλαμβάνει ποσοστό 66,82% (56.500 ψήφοι ). Ο συνυποψήφιός του, Νίκος Ταχιάος, ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΝΔ, λαμβάνει 33,18% (28.000 ψήφοι).

Δηλώσεις Νίκου Ταχιάου

«Υπάρχει νικητής. Στρέψτε τα φώτα στον νικητή. Εγώ είμαι εδώ για τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, μετά την γνωστοποίηση του exit poll για τον κεντρικό δήμο και τα πρώτα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. «Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο, θέλω να συγχαρώ τον κ. Ζέρβα για την επιτυχία του» ανέφερε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μια «μέρα γιορτής». Είπε ότι οι Θεσσαλονικείς δεν τον πίκραναν υπογραμμίζοντας: «δεν με πικραίνει ποτέ οτιδήποτε είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι γιορτή της Δημοκρατίας το αποψινό και ως τέτοιο πρέπει να το ζήσουμε».

Επικαλούμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, τόνισε ότι ήταν πιστός στις αρχές του και στις αξίες του και έδωσε τον αγώνα όσο πιο δυνατά μπορούσε. «Θα συνεχίσω στον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη που είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, είναι το πάθος μου» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

 

Νίκη Γ. Μώραλη στον Δήμο Πειραιώς

Ο Γιάννης Μώραλης κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στον δήμο Πειραιώς.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (ενσωμάτωση 98,34%) λαμβάνει ποσοστό 57,83%, ενώ ο συνυποψήφιός του Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος είχε την επίσημη στήριξη της ΝΔ, λαμβάνει το 42,17% των ψήφων. 

Οι δηλώσεις του κ. Μώραλη

 

Exit Poll: Προβάδισμα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκαν στις 19.00 το απόγευμα τα αποτελέσματα του μοναδικού exit poll που πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης, από την εταιρεία Interview.

Σύμφωνα με αυτά, οι δύο μονομάχοι, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Νίκος Ταχιάος, λαμβάνουν:

Κωνσταντίνος Ζέρβας: 67 %

Νίκος Ταχιάος: 33 %

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Νίκος Ταχιάος έκοψε πρώτος το νήμα την προηγούμενη Κυριακή, κατακτώντας ποσοστό 22,40% και 11 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Από την άλλη ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,93% και 7 έδρες το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Οι αντιδράσεις στο εκλογικό κέντρο του Νίκου Ταχιάου μόλις είδαν το exit poll που θέλει μεγάλη νίκη του Κώστα Ζέρβα. 

Οι πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα 

 

Ομαλά διεξήχθη ο β’ γύρος

Ο  β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξήχθη από το πρωί ομαλά σχεδόν στο σύνολο της χώρας, όμως αυτό που προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία είναι η  χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Για  «σημαντικό ποσοστό αποχής» έκανε λόγω η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε δηλώσεις της αμέσως μετά από την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Μηνύματα στους ψηφοφόρους να μην απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν νωρίτερα  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής  Νίκος Βούτσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων,  Κώστας Μπακογιάννης.

Σε έξι Περιφέρειες το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε από την πρώτη Κυριακή και σήμερα δίνεται για δεύτερη φορά η «μάχη» στις Περιφέρειες Αττικής (Γ. Πατούλης -Ρ. Δούρου), Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Χ. Μέτιος -Χ. Τοψίδης), Βορείου Αιγαίου (Χρ. Καλογήρου -Κ. Μουτζούρης), Δυτικής Ελλάδας (Ν. Φαρμάκης -Απ. Κατσιφάρας), Ιονίων Νήσων (Ρ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου- Θ. Γαλιατσάτος), Πελοποννήσου (Π. Τατούλης – Π. Νίκας) και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φ. Σπανός – Απ. Γκλέτσος). Από την πρώτη Κυριακή έχουν εκλεγεί περιφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία (Απ. Τζιτζικώστας), στην Κρήτη (Στ. Αρναουτάκης), στην Ηπειρο (Α. Καχριμάνης), στη Θεσσαλία (Κ. Αγοραστός) και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Γ. Χατζημάρκος).

Σε  107 από τους 324 δήμους της χώρας οι δήμαρχοι αναδείχθηκαν από την πρώτη Κυριακή. Σήμερα διεξήχθη επαναληπτική ψηφοφορία σε 217 δήμους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οκτώ από τους δέκα μεγάλους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αθηναίων (Κ. Μπακογιάννης – Ν. Ηλιόπουλος), Θεσσαλονίκης (Ν. Ταχιάος – Κ. Ζέρβας), Πατρέων (Κ. Πελετίδης -Γρ. Αλεξόπουλος), Ηρακλείου (Γ. Κουράκης -Β. Λαμπρινός), Πειραιώς (Γ. Μώραλης – Ν. Βλαχάκος), Λαρισαίων (Απ. Καλόγιαννης – Ρ. Καραλαριώτου), Ρόδου (Α. Καμπουράκης – Φ. Χατζηδιάκος) και Ιωαννιτών (Θ. Μπέγκας – Μ. Ελισάφ).

Στην Αττική επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε 50 δήμους. Εκτός του Δήμου Αθηναίων, κάλπες θα «στηθούν» για τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγκιστρίου, Αιγάλεω, Αίγινας, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Διονύσου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Κυθήρων, Λαυρεωτικής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεγάρων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Πεντέλης, Περάματος, Πετρούπολης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού.

Στη Θεσσαλονίκη επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στους Δήμους Δέλτα (Μ. Φωτόπουλος – Γ. Ιωαννίδης), Θερμαϊκού (Γ. Μαυρομάτης – Γ. Τσαμασλής), Καλαμαριάς (Θ. Μπακογλίδης – Γ. Δαρδαμανέλης), Κορδελιού – Ευόσμου (Κλ. Μανδαλιανός – Γ. Καμαρινός), Λαγκαδά (Γ. Ταχματζίδης – Ελπ. Ανδρεάδου), Παύλου Μελά (Δ. Δεμουρτζίδης – Γ. Λίλτσης), Ωραιοκάστρου (Π. Τσακίρης – Αστ. Γαβότσης).

Video: thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης