Με οικονομική και πολιτική ατζέντα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Τεχεράνη, σε μια πρώτη επίσκεψη αρχηγού δυτικού κράτους στο Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνομιλίες που θα έχουν εκεί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν με σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου του Ιράν.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC, ενώ στο τραπέζι θα μπουν και άλλες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίαςΣτην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συμφωνία των Ελληνικά Πετρέλαια με την ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΝΙΟC, ενώ στο τραπέζι θα μπουν και άλλες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που συμφώνησε με το Ιράν για εισαγωγή αργού από την Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το εν λόγω deal θα καλύπτεται περί το 30-35% των συνολικών αναγκών με το ιρανικό αργό και παράλληλα θα διευθετηθεί το χρέος προς τη NIOC, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Η οφειλή έχει προέλθει από ποσότητες πετρελαίου που είχαν αγοράσει τα ΕΛΠΕ προ του εμπάργκο. Επίσης, η συμφωνία «μεταφράζεται» ως παύση της εξολοκλήρου εξάρτησης της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία ως προς τις πετρελαϊκές προμήθειες. Σύμφωνα με την «Ημερησία», η επίσημη συμφωνία θα υπογραφεί τη Δευτέρα.

Στον τομέα της ναυτιλίας η άρση του εμπάργκο έχει σημάνει και νέες προοπτικές για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράν. Ο διεθνής κολοσσός του ενεργειακού εμπορίου Vitol έχει ήδη ναυλώσει τρία πλοία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Ιράν, μεταξύ των οποίων και ένα σκάφος ελληνικής πλοιοκτησίας.

Εξάλλου, και η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM έχει υπογράψει προσύμφωνο με την ιρανική ναυτιλιακή IRISL (Ιslamic Republic of Iran Shipping Lines) για κοινές δραστηριότητες στη χρήση σκαφών και συνεργασία στους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς. Πάντως οι κινήσεις αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς ορισμένες κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν, με αποτέλεσμα εκπρόσωποι ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών να κρατούν προς το παρόν επιφυλακτική στάση ως προς το κλείσιμο συμφωνιών με την Τεχεράνη.

Κυβερνητικές πηγές: «Εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο ενδιαφέρον Ελλάδας-Ιράν να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με τη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνοϊρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί».

Πέραν του ενεργειακού, το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές, στον κατασκευαστικό τομέα, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, στον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, στον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, στο χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία.

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και τον διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν ξεκινά από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης