Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις 10.00 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών-μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών-κρατών της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή  μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες προέλευσής τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Τουσκ: Η Ελλάδα είναι μέρος της Σένγκεν και θα παραμείνει

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». «Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε.
«Να αποφύγουμε τις διχόνοιες, καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως «οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».

«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες, απ’ όπου κι αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας» επισήμανε ο κ. Τουσκ.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit» σημείωσε.

Η άφιξη του Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου:


«Στόχος μας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ανάρτησή του στο Τwitter,  λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης