Στο μικροσκόπιο η λίστα Νικολούδη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015, 13:37


Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη λίστα-φωτιά που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο νυν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης και η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσωπα που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Τα πρόσωπα που εντάσσονται στον κατάλογο και ερευνώνται για εμβάσματα από το 2010 κι έπειτα ανέρχονται σε περίπου 85.000Σε έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Νικολούδης στη Βουλή, ξεκαθαρίζεται αρχικά πως «η επιλεγόμενη "λίστα Νικολούδη" δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας», ο οποίος «πλέον δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει τη γνωστοποίηση του συγκεκριμένου καταλόγου από την αρμόδια Αρχή».

Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι τα πρόσωπα που εντάσσονται στον κατάλογο και ερευνώνται για εμβάσματα από το 2010 κι έπειτα ανέρχονται σε περίπου 85.000. Τα εν λόγω άτομα φέρονται να έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 200.000 ευρώ κατά περίπτωση. «Ο κατάλογος αυτός είχε καταρτιστεί από την Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, της οποίας ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν πρόεδρος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2015» τονίζεται.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ ορισμού παράνομη και η γνωστοποίηση του καταλόγου (ακριβέστερα ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν) δεν είναι κατά νόμο δυνατή, δεδομένου ότι αποτελούν απόρρητες πληροφορίες της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

«Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι σχετικό από την ως άνω Αρχή» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω λίστα είχε μιλήσει πρόσφατα ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν υπουργοί Οικονομικοί ή μέλη οικογενειών τους που δεν υπάρχουν στη λίστα Νικολούδη… Υπάρχουν ακόμη και εν ενεργεία πολιτικοί απ' όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ».

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015, 15:02