του Κώστα Ιερίδη

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα βρεθεί από αύριο Παρασκευή ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και επιμέρους ζητήματα που θα φέρουν ανατροπές για χιλιάδες φορολογούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακατάσχετος λογαριασμός

Ειδικότερα, για τον ακατάσχετο εταιρικό λογαριασμό η ελληνική πρόταση προβλέπει την προστασία έναντι των κατασχέσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα ποσοστό του ποσού που απομένει μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων για όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν συσκευή POS στην επιχείρησή τους.

Για παράδειγμα, αν στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα έχει δηλώσει η επιχείρηση ως «ειδικό επαγγελματικό», μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία υπαλλήλων απομένουν π.χ. 6.000 ευρώ, ένα μόνο ποσοστό αυτών θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Το που θα μπει ο πήχης, για παράδειγμα στο 50%-δηλαδή οι 3.000 ευρώ θα είναι ανοιχτές σε κατάσχεση- θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΥΠΟΙΚ και δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αδήλωτα εισοδήματα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θεσμών-ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί και το χρονίζον ζήτημα των αδήλωτων καταθέσεων και της ρύθμισης της εθελοντικής φανέρωσής τους. Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να ξεκινήσει η ρύθμιση το συντομότερο δυνατό ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα. Το ζήτημα βέβαια που απασχολεί όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις σχετίζεται με το ύψους του φορολογικού συντελεστή που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνάει το 60% επί του ποσού που θα δηλώνεται και θα μετατρέπεται σε νόμιμο. Άλλωστε, με τη δήλωση των «μαύρων» κεφαλαίων θα υπάρχει και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή ενώ το δημόσιο θα χάνει οριστικά το δικαίωμα φορολογικού ή άλλου ελέγχου επί των κεφαλαίων που νομιμοποιούνται.

Σε επιμέρους ζητήματα, οι αλλαγές που θα φέρουν ανατροπές στην καθημερινότητα των φορολογούμενων θα σχετίζονται με:

-την υποχρεωτική δαπάνη από 10% έως 30% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων με πλαστικό χρήμα (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα) προκειμένου να χορηγείται το αφορολόγητο όριο.

-την παροχή κινήτρων για πληρωμές με κάρτες για ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή κληρώσεων χρηματικών ποσών, ΙΧ και ακινήτων.

-την υποχρεωτική εγκατάσταση POS σταδιακά σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους λιανικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης