Στο Μιλάνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Ασίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 10.30 το πρωί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, επί τάπητος θα τεθεί η συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, το θέμα των σιδηροδρόμων και η ενδεχόμενη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ασίας.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής έρχεται σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα έναντι της ελληνικής οικονομίας, μία εξέλιξη για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε την Τετάρτη ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι με τη στάση του προκαλεί πολιτική αστάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αποκτά εφέτος ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Στη Σύνοδο που συγκαλεί η ιταλική προεδρία θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων Ευρώπης – Κίνας, με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στις ευαίσθητες περιοχές.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της κας Μέρκελ με τον κ. Πούτιν, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις τους στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά και τις διμερείς σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί από τις κυρώσεις της Ε.Ε. και τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης