Στο Νταβός ο Τσίπρας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 07:30
Στο Νταβός ο Τσίπρας
Υψηλό ενδιαφέρον τόσο σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο και αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας έχει η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα βρεθεί για ακόμη μία χρονιά προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο επίκεντρο των υψηλών επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Ελβετία τίθενται το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία καθώς και το θέμα της ονομασίας για την πΓΔΜ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται από σήμερα νωρίς το απόγευμα στο Νταβός, όπου εφέτος οι συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου- αναμένονται να ξεπεράσουν τις 3.000.

Χρέος και «επόμενη μέρα» της οικονομίας, με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (και με τις οποίες ξεκινά σήμερα το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού), καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται έπειτα από αυτήν την εξέλιξη σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο -όπως επισημαίνει η κυβέρνηση- σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επί των κρίσιμων θεμάτων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, επισημαίνεται, το Ταμείο έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει εκφραστεί τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Με την εθνική θέση στη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ

Ιδιαίτερης κρισιμότητας, όμως, χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της πΓΔΜ.

Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.

Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, η οποία τονίζει ωστόσο ότι μένει να φανεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει την εθνική θέση και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Το ιδιαίτερο βάρος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες ημέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας) έχει ως εξής:

Τρίτη 23/01/2018

17.00: Συναντήσεις με επενδυτές

18.30: Συμμετοχή στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ

Τετάρτη 24/01/2018

13.30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»

14.00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη 25/01/2018

09.30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς

10.45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

12.30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

13.30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν

15.00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

17.00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 08:23