Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει δημιουργήσει μια τεχνοκρατική ομάδα αποστολή της οποίας είναι να εξετάσει τη βρετανική αυτοεξαίρεση στα θέματα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αναφέρει στο σημερινό φύλλο του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe.

Η ομάδα αυτή συγκεντρώνει όλα τα κράτη μέλη και, σύμφωνα με μια πηγή της Ε.Ε., οι εργασίες της αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συνθήκη της Λισαβόνας επιτρέπει ως γνωστόν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει μια επιλογή έως τα τέλη του Ιουνίου 2014 σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα opt-out για την εκ νέου ενσωμάτωση στην εθνική του αρμοδιότητα περίπου 130 πολιτικών τομέων στα πεδία της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την έναρξη σε ισχύ της Συνθήκης. Εάν η κοινοποίηση αυτή δεν πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Ιουνίου, η χώρα θα υποχρεούται εφεξής να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές στο σύνολό τους και να αποδεχθεί τις πλήρεις εξουσίες του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Στο παρελθόν, η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της να εγκαταλείψει τις 130 πολιτικές και στη συνέχεια να επιλέξει αυτές που θα ήθελε να συνεχίσουν να ισχύουν μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης