Με τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος και με συνοπτικές διαδικασίες ενεργοποιείται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση βασικών προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική.

Οι αρχηγοί των όπλων περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις άμεσες εξοπλιστικές προτεραιότητες, με επίκεντρο την αναβάθμιση των υφισταμένων μαχητικών αεροσκαφώνΜετά την απόρρητη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των επιτελείων σχετικά με την αμυντική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα, στις 11.00, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα τα ανοικτά μέτωπα στα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό, το αλβανικό αλλά και τους εξοπλισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχηγοί των όπλων περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις άμεσες εξοπλιστικές προτεραιότητες με επίκεντρο την αναβάθμιση των υφισταμένων μαχητικών αεροσκαφών και των τελευταίας τεχνολογίας φρεγατών, και παρουσίασαν την κατάσταση γενικότερα στο ελληνικό οπλοστάσιο, με αιχμή την προμήθεια πυρομαχικών καθώς και την αλλαγή ορισμένων εξ αυτών.

Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφωνήθηκε ότι υφίσταται ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη συντήρηση του οπλοστασίου. Στη συνεδρίαση ζητήθηκε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού ύψους 55 εκατ. ευρώ περίπου, για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Επίσης, συζητήθηκε η αγορά drones από το Ισραήλ συνολικής αξίας 35,5 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε για αρκετή ώρα η εισήγηση για την έγκριση δαπάνης ύψους ενός δις ευρώ που θα διανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Το οπλοστάσιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, πέραν του αρμόδιου υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου.

Οι ανωτέρω παρέθεσαν λεπτομερώς την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου, με γνώμονα τις ανάγκες συντήρησης.

Για την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε προτεραιότητα στην αναβάθμιση 85 μαχητικών τύπου F-16, η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησής της την 30ή Απριλίου. «Ταβάνι» θεωρείται το 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. Η Πολεμική Αεροπορία παρουσίασε επίσης ως άμεση προτεραιότητα τη συντήρηση των Mirage- 2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη.

Όσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό, η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στην αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει.

Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών καθώς και αλλαγής των υφισταμένων.

Έμφαση δίνεται, τέλος, στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης