Στο τραπέζι οι γερμανικές αποζημιώσεις

Στο τραπέζι οι γερμανικές αποζημιώσεις
Ένα θέμα που «καίει» την Ελλάδα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα.

Ο κ. Γκάουκ θα μεταβεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια

Οι επαφές θα συνεχιστούν με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου. Αργότερα το απόγευμα ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και μετά από μία σύντομη περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο μεταξύ η Die Welt, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα επανεξετάζει το ζήτημα των αξιώσεων για επανορθώσεις» αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι ενόψει της επίσκεψης «του ομοσπονδιακού προέδρου Γκάουκ, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να αναβάλει τις επίμαχες διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας από την περίοδο της κατοχής 1941-1944».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εδώ και έναν χρόνο κυκλοφορούν σε διάφορα υπουργεία οι σχετικές συστάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο παραμένουν ακόμη απόρρητες, καθώς στόχος είναι να μην γίνουν γνωστές ποιες είναι οι ελληνικές αξιώσεις στο πεδίο των επανορθώσεων από την εποχή της γερμανικής κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα


Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στο αντικείμενο της διαμάχης για το αναγκαστικό δάνειο και το ύψος της οφειλής, επισημαίνοντας ότι είναι διαφιλονικούμενη η νομική υπόσταση «αυτής της αναγκαστικής εισφοράς».

Η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό το δάνειο, όπως και άλλες αναμφισβήτητες ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα η γερμανική κατοχή, έχουν ήδη διευθετηθεί μέσω διμερών συμφωνιών.

Όπως αναφέρεται τέλος στο δημοσίευμα, «η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα που το θέμα έχει τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του γερμανού Προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα από 5 έως 7 Μαρτίου».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014, 09:52