Παγώνουν μέχρι νεωτέρας οι διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν εκφραστεί και συμφωνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αφού την στιγμή αυτή οι αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προσφέρουν έδαφος για συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο έλληνας ΥΠΕΞ κ. Λαμπρινίδης με τον εκ Τουρκίας ομόλογο του κ. Νταβούτογλου.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία περίπου 40 λεπτών στην οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που έχει ενοχληθεί από την έναρξη γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι κκ. Λαμπρινίδης και Νταβούτογλου εξέφρασαν την άποψη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα ήταν καλό να γίνει μέσα σε ένα κλίμα που να είναι επιτρέψει να είναι πιο παραγωγικό. Με άλλα λόγια, η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Λευκωσία αλλά και το Ισραήλ ουσιαστικά «παγώνουν» τη διαδικασία πραγματοποίησης του συμβουλίου και το παραπέμπουν στις καλένδες. Πριν από λίγες ημέρες πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει , ότι το θέμα των γεωτρήσεων «σαμποτάρει» το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης