Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Την μνήμη των θυμάτων του εμπρησμού της Marfin πριν από 10 χρόνια τίμησε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εναποθέτωντας ένα λουλούδι μαζί με την Σοφία Σακοράφα στον τόπο της τραγωδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεκροί από το φλεγόμενο υποκατάστημα είχαν ανασυρθεί τότε, οι: Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, που εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτιρίου με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.

Δείτε εικόνες και βίντεο με το φακό του zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βία είναι η μολότοφ, τα μαχαίρια της Χρυσής Αυγής και η φτωχοποίηση»

Εξάλλου, στο Σύνταγμα και στο σημείο που έδωσε τέλος στη ζωή του το 2012 ο Δημήτρης Χριστούλας αφού εναπόθεσε μερικά λουλούδια στη μνήμη του ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:  

«Έχοντας τιμήσει την Παρασκευή, τον Επαμεινώνδα, την Αγγελική, στο χώρο έξω από τη Μαρφίν, με μια ενοποιητική, συμβολική πορεία, ήρθαμε εδώ στο χώρο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Δημήτρης Χριστούλας. Γιατί αυτά τα 10 χρόνια ήταν χρόνια βίας, μισαλλοδοξίας και διχόνοιας. Εμείς ως Μέρα 25 τιμούμε όλους τους νεκρούς της δεκαετίας αυτής, δεν διαιρούμε, δεν διχάζουμε. Θέλουμε να φέρουμε όλους τους ζωντανούς μάζι, να τιμήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους νεκρούς γιατί καταδικάζουμε τη βία. Βία, όμως, είναι η μολότοφ, είναι τα μαχαίρια της Χρυσής Αυγής και των νεοναζί, τα οποία πήραν τη ζωή του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα.

Αυτά τα μαχαίρια ακονίστηκαν από τα μνημόνια. Βία είναι και η φτωχοποίηση που έφερε ανθρώπους όπως ο Δημήτρης Χριστούλας στο θάνατο, τα νέα παιδιά ο Νίκος Πολυχρόνης, ο Σάββας Παπαδόπουλος, η 13χρονή μικρή Σάρα από τη Σερβία που κάηκαν προσπαθώντας να ζεσταθούν στα μαγκάλια, την εποχή των μνημονίων. Όλοι αυτοί είναι νεκροί μας. Στόχος μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοια πράγματα, αυτή η δεκαετία να είναι το τέλος. Δυστυχώς η σημερινή συγκυρία φέρνει ένα 5ο νέο μνημόνιο, ίσως χειρότερο από τα άλλα. Καλούμε σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον της διχόνοιας, εναντίον της βίας, αυτών των μνημονίων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης