Τους Λειψούς επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους και φορείς του νησιού, σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, τις πολιτικές της νησιωτικότητας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί.

Μαζί του ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου Άννα Μοσχονά και Ηλίας Καματερός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός είχε συζήτηση με επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού, ενώ αναφερόμενος στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι οι κάτοικοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στο μέτρο που έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος μεταφοράς των νησιωτών από και προς τα νησιά. Τόνισε ότι πλέον οι μετακινήσεις των νησιωτών καλύπτονται εκτός από τα ακτοπλοϊκά μέσα και με το αεροπλάνο.

Επεσήμανε επίσης ότι η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στην επιδότηση των καύσιμων, έδωσε ήδη μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά καθώς οι Λειψοί είναι ένα από 33 νησιά που έχουν ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του από 01/01/19 και ήδη έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση της τιμής των καυσίμων. Είπε ότι το κόστος της αμόλυβδης έπεσε από 2,04 ευρώ σε 1,69 ευρώ και του diesel κίνησης από 1,69 ευρώ σε 1,458 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί σημειώνοντας ότι στους Λειψούς ολοκληρώνεται η επισκευή του κτιρίου επιβατών του λιμανιού με χρηματοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας, ύψους 39.725 ευρώ, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης νέου λιμένα με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι με χρηματοδότηση της γενικής γραμματείας Αιγαίου ύψους 300.000 ευρώ θα εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή νέου Δημαρχείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου, διατίθεται στους Λειψούς δωρεάν παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.975.000 ευρώ. Η δράση αφορά τους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών, όπως τις είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Δεκέμβριο από τη Νίσυρο.

«Στόχος μας», όπως σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός «είναι να αποκτήσουν τα νησιά μας ίσες ευκαιρίες και προσβασιμότητα».

Σημειώνεται ότι ο κ.Σαντορινιός είχε εγκαινιάσει στις 5 Μαΐου τη μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί εδώ και έναν μήνα στο νησί παρέχοντας στους κατοίκους ποιοτικό νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης