Δριμύ κατηγορώ κατά του 4ου ειδικού ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, Νίκου Ζαγοριανού, εξαπέλυσε ο α’ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που εξετάσθηκε από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εν λόγω υπόθεση.

Ο κ. Παπανικολάου διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία επιρροής του ανακριτού από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε πολλές ερωτήσεις με τις οποίες διερευνάτο τυχόν επιβεβαίωση εμπλοκής προσώπων ή αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, επικαλέστηκε τον Οργανισμό των Δικαστηρίων που του επιβάλλει υποχρέωση εχεμύθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της εξεταστικής, Γιώργος Νικητιάδης, είπε ότι η απάντηση επ’ αυτού του εξετασθέντος μάρτυρα ήταν:

«Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ. Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».

Ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε τη βασική του κατηγορία, που περιελήφθη και στο πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης κατά του ανακριτού, ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση του Πάνου Καμμένου (ΝΔ) αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η απάντηση ήταν ότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελλητί στη Βουλή.

Ο κ. Παπανικολάου, όπως ενημέρωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εισαγγελέα του βασιλέως», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του όταν διενεργούσε τον έλεγχο και για εναντίον του συμπεριφορά, όταν δεν του κοινοποιήθηκε η αίτηση εξαίρεσής του από τον ανακριτή κ. Ζαγοριανό, αλλά και όταν υπεβλήθη το αίτημα από τον κ. Τέντε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο του ’09.

Πολιτικές ευθύνες επέρριψε ο εξετασθείς μάρτυρας, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό.

Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης, στο σκέλος της διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου, οι οποίοι δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του. Στη συνέχεια, απαντώντας για το ίδιο θέμα στον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, είπε ότι ευθύνες πέραν του κ. Ζαγοριανού, που δεν εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δύο φυγόδικων, είχαν και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση πριν από τον κ. Ζαγοριανό.

Στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, ο κ. Παπανικολάου είπε πως «κατά τον πειθαρχικό έλεγχο διεπίστωσε ότι υπήρχε πλήρες υλικό και ο κ. Ζαγοριανός δεν εμποδιζόταν για να ασκήσει ποινική δίωξη.

Στα εντάλματα, όμως, για την έκδοση Χριστοφοράκου δεν περιέλαβε αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Χριστοφοράκος την περίοδο 2004-07 σχετικά με την εκτέλεση του συστήματος C4 I που είχαν μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.)».

Με την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, ακόμη κι αν εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος, τελικά αποφεύγει τη δίωξη για τις ανωτέρω πράξεις. Ο μάρτυρας, πάντως, δεν απέκλεισε το να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα για τον κ. Χριστοφοράκο, επειδή ακριβώς η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται από ειδικό εφέτη ανακριτή.

Τέλος, σε ερώτηση του κου Παπαδημούλη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη δυσμενή πρόβλεψη ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Από τον επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, καταγγέλθηκε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφορικά με την υπόθεση Ζαγοριανού -κι αυτές είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις που πήρε ο αντιπρόεδρος, καθώς και το απολογητικό υπόμνημα Ζαγοριανού.

Η κατάθεση του κου Παπανικολάου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης