Οι εκπλήξεις της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας επί της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές ήταν πολλές, με τον Αλέξη Τσίπρα να μετρά 17 συνολικά απώλειες από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Πολλοί βουλευτές αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν, εναντιωμένοι στο σκληρό πακέτο των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 8 βουλευτές ψήφισαν «παρών», 7 ήταν απόντες και 2 ψήφισαν «όχι». Παράλληλα, 15 βουλευτές προειδοποίησαν με γραπτή ανακοίνωση ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα.

Το zougla.gr παρουσιάζει το «who is who» των «17+15»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2000, εκπροσωπώντας την περιοχή της Β΄ Πειραιά. Την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2014 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 ορίστηκε ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Δημήτρης Στρατούλης

Έχει εκλεγεί ως βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος Βουλής

Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Γιάννης Σταθάς, βουλευτής Βοιωτίας

Βουλευτής Βοιωτίας. Είναι βιομηχανικός εργάτης απο το 1996. Μέλος της διοίκησης του σωματείου “ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” 2000-2011 αναπληρωτής γραμματέας (2001-2002 γενικός γραμματέας) και μέλος που επανεκλέγεται το 2012. Μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και ιδρυτικό μέλος των επιτροπών “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” στα διόδια.

Αθανάσιος Σκούμας, βουλευτής Βοιωτίας

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής του μπάσκετ στις ομάδες Γ. Σ. Κάδμος και Γ. Σ. Ηρακλής Θηβών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, πήρε ενεργό μέρος στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες της νεολαίας και εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Αθηνών. Εκλέχθηκε δήμαρχος Θηβαίων την περίοδο 2003 – 2006 και 4 φορές δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θηβαίων τις περιόδους 1995 – 98, 2007 – 10, 2011 – 14.

Αγλαΐα Κυρίτση

Bουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με το «μαύρο» στην ΕΡΤ τον Ιούνη του 2013, η Αγλαΐα Κυρίτση, ως εμβληματική πλέον μορφή, πέρασε στην τηλεοπτική ελληνική ιστορία με το «δελτίο ειδήσεων του δρόμου», που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα με φόντο τους άνδρες των ΜΑΤ και το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κώστας Λαπαβίτσας, βουλευτής Ημαθίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεντρική Μακεδονία και έχει καταγωγή από τη Νάουσα. Είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στα χρηματοπιστωτικά και την ιαπωνική οικονομία. Σπούδασε στο London School of Economics και έκανε το διδακτορικό του στο Κολλέγιο του Μπίρκμπεγκ στο Λονδίνο.
Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής Α’ Πειραιά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα μανιάτικα του Πειραιά, στην Αγία Σοφία. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο του Πειραιά και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς και ανέπτυξε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Eξελέγη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, όπου αναδείχθηκε, διαδοχικά, στις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επίσης, ήταν μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Διετέλεσε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά και στο χώρο της αυτοδιοίκησης

Ιωάννα Γαϊτάνη, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012, ως στέλεχος της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά).

Ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στη Grenoble της Γαλλίας.
Το 1987 εντάσσεται στην οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του τροτσκισμού και την Ο.Σ.Ε. (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση).
Από το 2001 είναι στέλεχος της Δ.Ε.Α. (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) και ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ελένη Ψαρρέα, βουλευτής Μεσσηνίας

Γεννήθηκε το 1982.Κατάγεται από τις Γαϊτσές Αβίας.Μεγάλωσε στην Καλαμάτα.
Πτυχιούχος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει δύο μεταπτυχιακά, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται στο κίνημα και στην αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια. Είναι εκλεγμένη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στην γραμματεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου. Συμμετέχει ενεργά στο φεμινιστικό κίνημα

Γιάνης Βαρουφάκης (πρώην υπουργός Οικονομικών)

Είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και “economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Corporation, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Ραχήλ Μακρή

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 και εν συνεχεία μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Eίναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Ελένη Αυλωνίτου

Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Β’ Αθήνας), ερευνήτρια εργοφυσιολόγος και πρωταθλήτρια κολύμβησης. Στα φοιτητικά της χρόνια τη δεκαετία του 1970 η Ελένη Αυλωνίτου ήταν μέλος της Πανσπουδαστικής Σ. Κ. Το 1989 έγινε μέλος του ενιαίου Συνασπισμού, μετέχοντας στο αθλητικό τμήμα. Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό το 1991, η Ελένη Αυλωνίτου παρέμεινε στον “Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου”. To 1996 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’ Αθήνας. Το 2000 εκλέχτηκε στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Το 2002 η Ελένη Αυλωνίτου ήταν υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” του Μανώλη Γλέζου.

Βασίλειος Κυριακάκης, βουλευτής Φθιώτιδας

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του ’80 και από τη δεκαετία του ’90 στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Φθιώτιδας, αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας (ΙΣΦ) και αντιπρόσωπος του ΙΣΦ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ελένη Σωτηρίου

Η Ελένη Σωτηρίου είναι βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής (Υπόλοιπο). Επίσης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του Συνέδριο το 2013.

Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στο Τμήμα Εργατικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στην οργανωτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους.

Κοδέλας Δημήτριος

Βουλευτής Αργολίδας. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012. Το 2007 ήταν επίσης υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα και στο αντιπολεμικό-αντιπαγκοσιμοποιητικό. Μέλος του Πανελλαδικού συντονιστικού κατά των διοδίων. Μέλος της ΚΟΕ, πρώην συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλειος Χατζηλάμπρου

Βουλευτής Αχαΐας. Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ήσυχος Κώστας (Αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας)

Ο Κώστας Ήσυχος, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι ομογενής 3ης γενιάς. Κατά την περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή, μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Τορόντο του Καναδά.

Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ Καναδά και του ΚΚΕ, από το 1985 έως την ίδρυση του Συνασπισμού. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, υπεύθυνος για θέματα Λατινικής Αμερικής. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη στις διεθνείς σχέσεις.

Νίκος Χουντής (Αν. υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων)

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953, τελείωσε το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές).Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της προπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του χρέους μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2015, όπου ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Λίτσα Αμανατίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 7/7/1966 και κατοικεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσημερίου του Δήμου Επανομής. Μέλος του Κ.Κ.Ε. από το 1984. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του. Μέλος της Β΄Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ. Υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας αριστερών και οικολογικών σχημάτων το 1998 και το 2006. Υποψήφια βουλευτής το 2000 με το ΣΥΝ και το 2004 με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Μιχαήλ Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου

Εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, του Μαΐου και Ιουνίου 2012 καθώς και στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εκπαιδευτικός, με πολλά χρόνια στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση – ΤΕΙ Χαλκίδας & Κρήτης. Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ασχοληθεί με τοπικά και περιφερειακά θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος, με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Καματερός Ηλίας, βουλευτής Δωδεκανήσου

Γεννήθηκε στην Κω το 1951. Ζει και εργάζεται στην Κω σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Διετέλεσε εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κω και Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδ/σου. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικής ανάπτυξης, οικολογίας, κοινωνικά ζητήματα αλλά και τεχνικά (βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, κ.α.), με δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αλλά και σε συλλογικές εκδόσεις. Διετέλεσε πρόεδρος της Μ.Ε. του ΤΕΕ Δωδ/σου και μέλος της αντιπροσωπείας Δωδ/σου του ΤΕΕ.

Δελημήτρος Κωνσταντίνος, βουλευτής Μαγνησίας

Ως φοιτητής εντάσσεται στις γραμμές της ΚΝΕ και κατόπιν του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ακόμα, δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην Ομοσπονδία Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας ( Ο.Ε.Φ.Σ.Ι) Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της. Το 2006 υπήρξε υποψήφιος Νομάρχης Μαγνησίας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στην Επιτροπή Ειρήνης Βόλου , στην Πρωτοβουλία “Ιντιφάντα” και στην Αντιφασιστική Κίνηση. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κώτσιας Θωμάς, βουλευτής Ευρυτανίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωρίο Βαλαώρα, της Δυτικής Ευρυτανίας το 1955. Μετά από πολλές εργασίες, τα τελευταία 34 χρόνια εργάζονταν βάρδια σαν Χειριστής μονάδων παραγωγής στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο Αττικής. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, μέσα από τις γραμμές της αριστεράς και εκλέγονταν αδιάλειπτα επί 32 χρόνια στα συνδικάτα στο Σωματείο και την Ομοσπονδία εργαζομένων των ΕΛΠΕ. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιωαννίδης Ηλίας, βουλευτής Καβάλας

Γεννήθηκε στη Λεύκη Καβάλας το 1960 με καταγωγή προσφυγική από τη Νικόπολη του Πόντου. Γραμματέας επί σειρά ετών του Συνασπισμού και μέλος της κεντρικής επιτροπής αυτού και του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευγενία Ουζουνίδου, βουλευτής Κοζάνης

Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2012. Υπεύθυνη του Τομέα Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και συνυπεύθυνη του Τομέα της Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος την περίοδο Ιούνιος 2012 έως Δεκέμβριος του 2014 Επανεξελέγη Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Αθανάσιος Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας

Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2012.
Υπεύθυνος του Τομέα της Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος των τομέων Αγροτικής Πολιτικής και Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων την περίοδο Ιούνιος 2012 έως Δεκέμβριος του 2014. Επανεξελέγη Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και είναι και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Σαμοΐλης Στέφανος, βουλευτής Κέρκυρας

Γεννήθηκε το 1955 στην Λευκίμμη Κέρκυρας. Από το 2011 είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας, επικεφαλής της παράταξης “Εμπρός μ’ εσένα για την Κέρκυρα” καθώς και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Κέρκυρας. Είναι μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Συνασπισμού.

Τσανάκα Αλεξάνδρα, βουλευτής Καβάλας

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1965. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. το 1990. Είναι έγγαμη, μητέρα ενός παιδιού. Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1990 και εγγεγραμμένη στο μητρώο μελετητών στις κατηγορίες 16 (Τοπογραφικές μελέτες) και 02 (Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες). Έχει επαγγελματική εμπειρία ως Τοπογράφος 21 έτη. Έθεσε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 2009. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Έχει αναπτύξει πλούσια δράση στη Βουλή, έχοντας αναλάβει εισηγήτρια σε νομοσχέδια και πραγματοποιώντας σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για ζητήματα εργασιακών, προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 επανεκλέχτηκε βουλευτής.

Ζερδελής Ιωάννης, βουλευτής Λέσβου

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, βουλευτής Λέσβου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτικών Ιατρών Λέσβου 1985-1986, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και ιδρυτικό μέλος (1987-1990). Αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο το 1994 και 2012 και μέλος τού Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. Πρόεδρος Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ το 2006. Νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νέα Σελίδα» για δυο τετραετίες (1998-2006) και δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης 2006-2010.

Ζήσης Ζάννας, βουλευτής Πιερίας

Γραμματέας Β’ του Κοινοβουλίου , Μέλος της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ της Βουλής.

Γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε στην φαρμακευτική Πατρών από όπου και αποφοίτησε. Διατηρεί φαρμακείο στον Κορινό Πιερίας, είναι μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Παράλληλα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Το 2008 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπήρξε και συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία ακόμη συμμετέχει και στην επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του κόμματος. Στις εκλογές του 2015 εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Πιερίας ενώ εξελέγει και στο Προεδρείο της βουλής σαν Γραμματέας. Είναι ο πρώτος βουλευτής της Αριστεράς που εκλέγεται στην Πιερία από το 1958 (τελευταίος ήταν ο Χαρίλαος Μπούσιος από την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958), αλλά και ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής που έχει εκλεγεί στον νομό. Κατοικεί στην Κατερίνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης