Κάνει πίσω ο Ζάεφ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 18:00
Κάνει πίσω ο Ζάεφ

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωσή του πως ορισμένα βασικά σημεία της «Συμφωνίας των Πρεσπών» θα «παγώσουν», λόγω της άρνησης της Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αλλάζει ρότα και δηλώνει απερίφραστα πως η Συμφωνία θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Προφανώς υπήρξαν πολλαπλές πιέσεις σε διάφορα επίπεδα και από το ΝΑΤΟ, αλλά και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έπεισαν τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να αλλάξει πολιτική γραμμή και άρα να ξανασκεφτεί την προεκλογική του τακτική.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ σημείωσε πως «αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να κάνει συγκεκριμένα βήματα. Η πρόθεσή μας είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι φέρνει στρατηγικά οφέλη για τη χώρα μας, ένα νέο φίλο στα νότια σύνορά μας και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Κάλεσε, επίσης, την αντιπολίτευση της χώρας του να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αν δεν το κάνει παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Πρέπει να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους», ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται πως, χθες Τρίτη, σε συνέντευξή του στο euronews ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις».

Μάλιστα, διεμήνυσε πως μέρος της Συμφωνίας θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 20:18