Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης μονοπώλησε η κρίσιμη και πολύωρη διαδικασία ψήφισης των μέτρων του τρίτου μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής Τύπος εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ενώ πολλά μέσα, αναφερόμενα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας κάνουν λόγο για «σουρεαλιστική και οξεία» συζήτηση.

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού, τιτλοφορείται άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Times του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής Τύπος εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού ενώ πολλά μέσα, αναφερόμενα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας κάνουν λόγο για «σουρεαλιστική και οξεία» συζήτησηΤο ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα βοηθήσει την χώρα να αποφύγει μια αθέτηση της καταβολής την ερχόμενη εβδομάδα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η οποία σχολιάζει ότι «έπειτα από μια μακρά και οξεία ολονύχτια συζήτηση», ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφάλισε την υποστήριξη των περισσότερων από 151 βουλευτών που χρειαζόταν για την έγκριση της συμφωνίας.

«Έπειτα από μια ταραχώδη, συχνά οξεία και μερικές φορές σουρεαλιστική συζήτηση», οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν νωρίς σήμερα μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει στο ίδιο πνεύμα και η Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε μια σφοδρή ανταρσία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Guardian σχολιάζει επίσης ότι η Γερμανία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ακόμη δεν είναι εγγυημένη η υποστήριξη της ευρωζώνης για το πακέτο αυτό και επισημαίνει ότι, όπως προέκυψε κατά την διάρκεια της νύχτας, υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για ένα νέο προσωρινό δάνειο που θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για να δώσει περισσότερο χρόνο στα μέλη της ευρωζώνης για την οριστικοποίηση του σχεδίου.

Η έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ένα «ναι» στην ψηφοφορία βρήκε ανταπόκριση παρά τη διαίρεση του κόμματός του, είναι η λεζάντα της φωτογραφίας του Έλληνα πρωθυπουργού που δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το βρετανικό δίκτυο, το οποίο κάλυψε με ζωντανή σύνδεση την ψηφοφορία, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε μιας σημαντικής ανταρσίας στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας «τεράστιος αριθμός» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του, σημειώνει παράλληλα ο Independent.

Το πακέτο των 85 δισεκατομμυρίων εγκρίθηκε με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης έπειτα από μια ολονύχτια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Ενώ εγκρίνεται η συμφωνία διάσωσης, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία, επισημαίνουν παράλληλα στον ιστότοπό τους οι New York Times.

Στο ίδιο πνεύμα και η Washington Post σχολιάζει ότι οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία έπειτα από μια σχεδόν 24ωρη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας ο «κυβερνητικός συνασπισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς διαφωνούντες».

Γερμανικά ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και των γερμανικών εφημερίδων είναι η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το περιοδικό σημειώνει ότι «η συζήτηση διήρκεσε συνολικά 24 ώρες και τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ μέσα σε κλίμα έντασης για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας».

Το περιοδικό τονίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές».

Η Die Welt στο κύριο θέμα της γράφει: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα».

Η Die Ζeit σημειώνει ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος».

«Η Ελληνική βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρυθμίσεων» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Tώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια» σημειώνει η FAZ.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει: «Οι Έλληνες είπαν ναι στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πήραν τις ψήφους 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία των 120 βουλευτών. Ο κ. Τσίπρας μόλις ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την νέα βοήθεια θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι».

Η Sueddeutsche Ζeitung τέλος σημειώνει ότι «το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια. Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης