Ομοβροντία πυρών από βουλευτές της συμπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρνοντας προς συζήτηση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό το Δημόσιο θα εισπράττει σε ετήσια βάση το ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του κατέληξαν στο κενό, καθώς αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με πρωταγωνιστές τους Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Φλωρίδη και Ανδρέα Μακρυπίδη, άσκησαν δριμεία κριτική, απειλώντας ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια διαφωνία αφορά στις διατάξεις του σχεδίου νόμου σχετικά με την άρση του μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ για τον ηλεκτρονικό τζόγο, με αρκετά από τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης να ζητούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να δεσμευθεί για τη διατήρηση της εποπτείας του κράτους, σε ό,τι αφορά στους κανόνες διενέργειας των τυχερών παιγνίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση της κας Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, είπε: «Έτσι όπως το πάμε, θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε και τα ναρκωτικά και την πορνεία, προκειμένου το Δημόσιο να αποκτήσει περισσότερα έσοδα». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Νομιμοποιούμε τον τζόγο, θα κάνουμε την Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο. Ειλικρινά απορώ πώς φέρνουμε εμείς, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα τέτοιο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, τη στιγμή που, επί κυβερνήσεων Σημίτη, είχαμε χαρακτηρίσει με νόμο παράνομο τον ηλεκτρονικό τζόγο».

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές άναψαν τα αίματα και ακολούθησε πανδαιμόνιο, με αρκετούς βουλευτές να φωνάζουν, ζητώντας την άμεση αναπομπή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Γιώργος Φλωρίδης, σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης, φανερά οργισμένος είπε χαρακτηριστικά: «Εάν σήμερα δεν υπήρχε η απεργία των δημοσιογράφων, τότε σίγουρα θα έπεφτε η κυβέρνηση».

Υπό την πίεση αυτή και τις φωνές, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το ζήτημα, ενώ υπενθύμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συζητηθεί δύο φορές σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κόντρα με… προϊστορία

Το ζήτημα για τη νομιμοποίηση ή μη των «κουλοχέρηδων» είναι μια υπόθεση που αναδείχθηκε εκτενώς πριν από μερικά χρόνια μέσα από τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Ειδικότερα, ο φακός της τηλεοπτικής κάμερας είχε συλλάβει τον τότε βουλευτή Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και νυν βουλευτή με τον ΛΑ.Ο.Σ., Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, να δοκιμάζει την τύχη του σε καφετέρια της Πάτρας, παίζοντας στα «φρουτάκια».

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, είχε διαγράψει τον κ. Χρυσανθακόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος και με νόμο που εισήγαγε στη Βουλή καθιέρωσε ως παράνομο τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, κατά την οποία ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δέχεται «φίλια πυρά» μέσα στη Βουλή και μάλιστα από τη Βάσω Παπανδρέου.

Χθες, η βουλευτής εξαπέλυσε εναντίον του σφοδρή επίθεση κατά την ενημέρωση του ΚΤΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ την Τρίτη η κα Παπανδρέου επιτέθηκε στον υπουργό για το ζήτημα της παροχής νέων εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα.

«Όλο λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και όλο τα παίρνουμε, τελικά. Χρειάζεται άλλη πολιτική» είχε πει σε έντονο ύφος η Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη προς τον υπουργό.

Αλλά και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου είχε ασκήσει κριτική για το θέμα αυτό κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια τακτική προς τις τράπεζες ως προς το θέμα των εγγυήσεων, όπως και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης