Τις πολιτικές του κόμματός του στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων που έχουν στην κατοχή τους τα funds, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματιστήριο ενέργειας που επηρεάζει τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής, ανέλυσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συγκέντρωση φίλων του κόμματος στην Κοζάνη.  
 
Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τα παραπάνω θέματα αποτελούν κομβικά στοιχεία του διαλόγου «στο προσκλητήριο προεκλογικής σύγκλισης που έχουμε απευθύνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης». Τόνισε ότι οι εταιρίες funds που έχουν αγοράσει δάνεια στο ελάχιστο της αξίας τους, «μεγιστοποιούν το κέρδος τους, είτε από τους πλειστηριασμούς στους οποίους προβαίνουν, είτε από τον τεμαχισμό και την πώλησή τους σε άλλες εταιρίες, που τα εντάσσουν σε χαρτοφυλάκια τα οποία με την σειρά τους αξιολογούνται θετικά από οίκους αξιολόγησης ως παράγωγα για νέες δανειοδοτήσεις». Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα σύστημα που «δεν εξασφαλίζει απλά κέρδος μέσα από τους γνωστούς μηχανισμούς και κανόνες του καπιταλισμού, αλλά κερδίζει μέσα από ολική φτωχοποίηση των πολιτών που χάνουν τα σπίτια τους».

«Όσα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσα περισσότερα κόκκινα δάνεια, τόσο περισσότερο κέρδος εξασφαλίζεται για την παρασιτική ομάδα που έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της μέσα από αυτή την διαδικασία» κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ελάχιστο μέτρο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε την δημιουργία Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης – ενός μηχανισμού που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της παλιάς εργατικής κατοικίας, όπου οι αδύναμοι και οι μη έχοντες «θα μπορούν όσο είναι εν ζωή να διαμένουν αντί ενός χαμηλού ενοικίου, ενώ ο τίτλος ιδιοκτησίας θα ανήκει στον Οργανισμό».

Ζήτησε την πολιτική στήριξη και ενίσχυση του κόμματός του στις εκλογές, ώστε «όσα λέμε σήμερα εδώ να μπορέσουμε να αύριο να τα υπερασπιστούμε εκεί που θα χρειάζεται».

Νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με την διοίκηση του Επιμελητηρίου και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, όπου έκανε αναφορές για «σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κοζάνη, αλλά και στην χώρα». Αναφέρθηκε στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης, λέγοντας ότι «γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλουτίσουν οι πέντε ολιγάρχες της χώρας» ενώ την ίδια στιγμή μίλησε για «άναρχη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή» τονίζοντας πως «τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα πρέπει να τοποθετούνται στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ στην Κοζάνη θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, απευθυνόμενοι στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για «την ερήμωση της περιφέρειας εξ αιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης» ενώ άλλοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους στο ζήτημα της δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για την αδειοδότηση και ένταξη τους στο σύστημα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης