Στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, τρεις τουρκικές φρεγάτες οι οποίες ήταν σταθμευμένες απέναντι από το Καστελόριζο στην τοποθεσία Καλκάν, δίπλα από το Κας, ακριβώς απέναντι από το μικρό ελληνικό νησί, αναχώρησαν με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς το τουρκικό επιτελείο ναυτικού να προσδιορίσει την ακριβή ρότα τους. Οι φρεγάτες αυτές είχαν φτάσει στην περιοχή του Καστελόριζου από την Τρίτη το βράδυ.

Εν αναμονή της μεγάλης φιέστας αλλά και του πολιτικού σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία αύριο Παρασκευή 24 του μηνός, ανήμερα της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα και στην Άγκυρα εκφράζουν την ανησυχία τους πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS που βρίσκεται στην Αττάλεια ενδεχομένως να σηκώσει άγκυρα και να αρχίσει να κατευθύνεται προς τις περιοχές που περικλείουν οι συντεταγμένες της γνωστής Navtex που εξέδωσε η Τουρκία,  δηλαδή 200 μίλια ανατολικά- νοτιανατολικά της Κρήτης και 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά βεβαίως είναι εικασίες αλλά δεδομένης της κατάστασης οι πληροφορίες αυτές έχουν τη σημασία τους. Σημειώνεται πως η 24η Ιουλίου ,ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί αναφορά και για τα Δωδεκάνησα αφού με αυτή τη συνθήκη παραχωρήθηκαν στους Ιταλούς από την Τουρκία.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πάνελ ιδιωτικής τηλεόρασης στην Τουρκία ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών του τουρκικού στρατού Ισμαήλ Χακί Πελίν ανέφερε πως οι κρίσιμες ημέρες για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι η ερχόμενη Κυριακή και η Δευτέρα χωρίς να εξηγήσει τους λόγους και χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Επί του οικονομικού τώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δυτικών διπλωματικών κύκλων στην Άγκυρα φαίνεται πως τα αποθέματα τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον Ερντογάν να προχωρήσει σε νέες περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο έχουν εξαντληθεί και ως εκ τούτου οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν πως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε τέτοια σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διπλωμάτες επισημαίνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστής και αντιλαμβάνεται πλήρως μέχρι που είναι τα όριά του δεδομένης μάλιστα της μεγάλης έκθεσης του τουρκικού παράγοντα στη Λιβύη, το Βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι δυτικοί διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη δίνουν μεγάλη σημασία στην πιο πρόσφατη δήλωση του άμεσου συνεργάτη και εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση η Αθήνα επέδειξε υπερβολικές αντιδράσεις «λες και η Τουρκία προχώρησε σε κάποια στρατιωτική κίνηση», παραπέμποντας προφανώς στη γνωστή Navtex και την ενδεχόμενη αποστολή του ερευνητικού σκάφους ORUC REIS. Σύμφωνα με αυτούς τους παρατηρητές η δήλωση του Καλίν, για τον οποίο ο Ερντογάν έχει πει «όταν μιλά αυτός είναι σαν να μιλάω εγώ», θεωρείται εκτονωτική όταν το σύνολο όλων των άλλων δηλώσεων από παράγοντες της Τουρκίας χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις και προκλητικά σχόλια.

Ζοugla Newsroom 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης