Αν και στις δημόσιες δηλώσεις του ο Έρικ Ρούμπιν ήταν γενικόλογος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζητήθηκε συγκεκριμένο πακέτο ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) το οποίο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός για τη μελλοντική επιστροφή της πόλης και του ανοίγματος του λιμανιού της.

Ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε πρώτα με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας με το ζήτημα της Αμμοχώστου να είναι πρώτο στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο προκαταρτικών ΜΟΕ που συνδέεται με την μετέπειτα επιστροφή της Αμμοχώστου είναι το εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πακέτο

Οι Αμερικανοί θα χρηματοδοτήσουν μελέτη (master plan) για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου.
Να συμφωνηθεί η είσοδος ειδικών στην περίκλειστη πόλη για καταγραφή της πραγματικής κατάστασης.

  • Ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
  • Συνέχιση αποναρκοθέτησης.
  • Άλλα μέτρα καθημερινότητας.

«Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο αφαιρώντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό», δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έρικ Ρούμπιν υπερτόνισε τον υποστηρικτικό ρόλο των ΗΠΑ στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς άλλες κατευθύνσεις.

«Ρόλος των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν κάποιοι από τους μηχανισμούς, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε κάποια προγράμματα. Ελπίζουμε να μην είμαστε μόνοι σε αυτό, ελπίζουμε ότι η ΕΕ και άλλοι θα κάνουν το ίδιο, όμως, είμαστε πολύ έντονα δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί φαίνεται να προετοιμάζουν επίσκεψη στο νησί του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και εντός Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα έχει και κάτι να ανακοινώσει τουλάχιστον για ΜΟΕ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών προφανώς λόγω και του αστάθμητου παράγοντα που λέγεται Τουρκία.

«Υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Αμέσως μετά ο Έρικ Ρούμπιν μετέβη στα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με τον Έρογλου. Εξερχόμενος εμφανίστηκε πάρα πολύ αισιόδοξος ότι το τρέχον έτος θα είναι έτος ιστορικής προόδου στο Κυπριακό.

Πηγή: sigmalive

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης