Με μοναδικό θέμα το πολυνομοσχέδιο για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης συνεδριάζει τη Δευτέρα, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2018 υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή την Τρίτη, με στόχο, μετά από τις αρμόδιες Επιτροπές και την συζήτηση στην Ολομέλεια, να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί τον τελευταίο «σταθμό» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, δεδομένου του Eurogroup που συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, καθώς θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος να παρακαμφθούν οι ενστάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, και κυρίως όσων θεωρούν ότι το κόμμα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές του.

Το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τα προνοιακά επιδόματα
-Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την πώληση λιγνιτικών μονάδων
-Το ζήτημα με την κήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις
-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων
-Η διαμεσολάβηση
-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν πως δεν αποτελεί αντικείμενο του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο δεν απέκλειαν να γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης