Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με ενημερωτικό της σημείωμα, η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται στους κινδύνους για την προστασία των δεδομένων της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην νέα ψηφιακή εποχή.!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταπάτηση δεδομένων της καθημερινής ζωής και τα σκάνδαλα δεδομένων έχουν καταστήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων ένα όλο και πιο σημαντικό κοινωνικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα για την ΕΕ, υπογραμμίζεται και συμπεραίνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων δεδομένων και οι προσδοκίες επιβολής έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τονίζεται δε ότι, τα επόμενα χρόνια, οι προκλήσεις στον τομέα της προστασίας δεδομένων θα περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση της συμμόρφωσης και των αναγκών δεδομένων των αναδυόμενων τεχνολογιών, τον εξοπλισμό των αρχών προστασίας δεδομένων με επαρκείς πόρους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο χωρίς να διακυβεύεται το απόρρητο, η εξημερότητα της ψηφιακής επιτήρησης και περαιτέρω διευκρίνιση των απαιτήσεων έγκυρης συγκατάθεσης.

Στο ίδιο ενημερωτικό έγγραφο και εν είδει απολογισμού αναφέρεται, ακόμη, ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κατοχυρώνονται τόσο στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και στις Συνθήκες της ΕΕ.

-Η έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009 έδωσε στον Χάρτη την ίδια νομική αξία με τις Συνθήκες και κατάργησε τη δομή των πυλώνων, παρέχοντας μια ισχυρότερη βάση για ένα πιο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

-Το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

-Το 2016, οι συννομοθέτες υιοθέτησαν την πιο σημαντική νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία δεδομένων – τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) – και την Οδηγία για την επιβολή του νόμου.

Η αναθεώρηση του πλαισίου περιελάμβανε επίσης την έγκριση ενός επικαιροποιημένου Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τη μεταρρύθμιση της Οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των συννομοθέτων.

-Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του πλαισίου προστασίας δεδομένων της ΕΕ μέσω της νομολογίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης