Στην Κέρκυρα στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, καθώς ξεκινά ένα ιδιαιτέρως έντονο Σαββατοκύριακο στον άξονα ΝΑΤΟ – Ρωσίας, αλλά και στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ΝΑΤΟ και Ρωσία “συγκρούονται” σε μια μίνι σύνοδο με ένα ανοιχτό «στοίχημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επαναπροσέγγιση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη μεγάλη «αντίπαλο» -ειδικά μετά την κρίση, που έχει προκαλέσει η πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, με την επιθυμία τοποθέτησης της αμφιλεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τη σαφέστατη ρήξη που προκλήθηκε με τον πόλεμο στη Νότια Οσετία και τη Γεωργία. 

Οι δύο αυτές περιπτώσεις -η αντιπυραυλική ασπίδα και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στον γεωργιανό πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι- προκάλεσαν την «έκρηξη θυμού» της Μόσχας, που ακολουθήθηκε από απειλές για επανέναρξη της ψυχροπολεμικής εποχής.

Ταυτόχρονα, με λίγες ώρες διαφορά, διεξάγεται στην Κέρκυρα και η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου θα επιχειρηθεί η οριοθέτηση του Χάρτη Ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑΣ

Αν και δεν αναμένεται να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς το χάσμα μεταξύ Ουάσιγκτον (ηγέτιδας του ΝΑΤΟ) και Μόσχας παραμένει μεγάλο, η Σύνοδος είναι πολύ σημαντική διότι προηγείται χρονικά της προγραμματισμένης πρώτης επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στη Ρωσία.

Βασικός στόχος της συνόδου είναι να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς νέα είναι και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βεβαίως, η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν μεταβάλλεται με την αλλαγή της ηγεσίας της, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι θα υπάρξει τουλάχιστον επαναπροσέγγιση.

Αρκετά είναι τα σημεία αιχμής των συζητήσεων του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ιβανόφ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς η Χίλαρι Κλίντον απουσιάζει λόγω του κατάγματος που υπέστη στον αγκώνα της πριν από λίγες ημέρες.

-Τα πυρηνικά και η περίφημη συμφωνία START1,

-H παρουσία των Νατοϊκών στο Αφγανιστάν, που θέτει ζητήματα συνεργασίας αλλά και διαφωνίας,

-H  διπλωματική σύγκρουση για τον Καύκασο που ακολούθησε τον πόλεμο στη Γεωργία,

– Η πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών – κλειδιά για τους Ρώσους, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία,

– Η ενεργειακή πολιτική και, φυσικά,

– Το φλέγον ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία

Η σύνοδος του ΟΑΣΕ

Σειρά σημαντικών ζητημάτων καλείται να διερευνήσει η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα υπό την προεδρία της Ελλάδας.

Βασικό, αν όχι κυρίαρχο, θέμα στην ατζέντα της συνόδου είναι η αποκαλούμενη «διαδικασία της Κέρκυρας».

Έτσι έχει χαρακτηριστεί το άνοιγμα του μεγάλου ενεργειακού ζητήματος, που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ευρώπη.

Θα συζητηθούν, επίσης, η διατήρηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία και τη Νότια Οσετία, καθώς και η διαφορά των πολιτικών τοποθετήσεων, που έχουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, Αμερικανοί και Ρώσοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης