«Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο» αναφέρει σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Μια προεδρική εκλογή κάνει την Ευρώπη νευρική» η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Το δημοσίευμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας, αναφέρεται στην αποψινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιθανός νικητής νέων εκλογών θα ήταν ο Αλ. Τσίπρας, του οποίου το κόμμα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Θέλει να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τερματίσει την πορεία λιτότητας, να ανακαλέσει ιδιωτικοποιήσεις και να ακυρώσει τις περισσότερες από τις άλλες μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο συντάκτης.

«Διακυβεύονται, επίσης, και πάλι όλα για τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες. Αν ο Αλ. Τσίπρας έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδιά του, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο. Μια χρεοκοπία φαίνεται, επίσης και πάλι, ως πιθανή» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «ούτε ο Αντ. Σαμαράς είναι αθώος για την οικονομική ανασφάλεια, η οποία έχει κυριεύσει εκ νέου τη χώρα», καθώς «με τη βιαστική ανακοίνωσή του, ότι η Ελλάδα στο τέλος του χρόνου θα καταγγείλει τη συνεργασία με την τρόικα, το πρόγραμμα βοήθειας θα τελειώσει και θα αναχρηματοδοτηθεί και πάλι από τις αγορές, ο συντηρητικός πρωθυπουργός τρόμαξε τους επενδυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσαύξηση κινδύνου των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων σχεδόν 30 ετών» σημειώνει. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει με την προεδρική εκλογή ξεκάθαρους πολιτικούς όρους, ενώ, όπως επισημαίνεται, η εκλογή από την παρούσα Βουλή δεν αποτελεί εντελώς μη ρεαλιστική ελπίδα, «καθώς πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους στις εκλογές» και υπάρχουν επιχειρήματα και κατά των εκλογών – η χώρα θα παραλύσει για μήνες.

Ο αρθρογράφος παραθέτει τις επιτυχίες της Ελλάδας στον δημοσιονομικό τομέα και κάνει λόγο για καλύτερη κατάσταση της χώρας όσον αφορά στο έλλειμμα από ό,τι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αναφέρεται στα ευρήματα πρόσφατων ελληνικών δημοσκοπήσεων που δείχνουν, όπως αναφέρει, ότι το 58% του πληθυσμού δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ότι το 59% δεν θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη και ότι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται.

«Το 18% των αναποφάσιστων υπόσχεται συναρπαστικό αγώνα, εάν διεξαχθούν εκλογές» καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για την επόμενη μέρα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014, 13:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης