Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τα εργασιακά με την τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 06:07
Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τα εργασιακά με την τρόικα
Μετά από πεντέμισι ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε δύο «επίμαχα» ζητήματα και διαφώνησαν στο τρίτο, αυτό των ομαδικών απολύσεων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε εμφατικά αμέσως μετά, ότι «η όποια συζήτηση με την τρόικα ολοκληρώθηκε», επισημαίνοντας ειδικά ότι:

-Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά (μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων).

-Σε πολύ καλό δρόμο είναι οι δύο πλευρές σχετικά με τις τριετίες. Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 («ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας). Αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).

-Στην απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση ουσιαστικά των ομαδικών απολύσεων, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. «Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση» επισήμαναν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείς εάν στο τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε σχέση με τα προαναφερθέντα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας απάντησε πως «η λογική λέει όχι» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της τρόικας συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με βασικό αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), τους φόρους υπέρ τρίτων, την προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 06:10