Ανακοινώθηκαν λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό σχήμα της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Τα νέα πρόσωπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Το 2003 πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίωνας» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης

Τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού αναλαμβάνει, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της γενικής γραμματείας Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης. Ο κ. Βασιλειάδης, μάχιμος δικηγόρος, είναι 39 ετών, πατέρας τριών παιδιών και έχει γεννηθεί στον Πειραιά.

Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκόβης. Ο κ. Βασιλειάδης ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο.

Από μάχιμος δικηγόρος ο Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης αναλαμβάνοντας μια από τις σημαντικότερες γενικές γραμματείες, που συνέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως επικεφαλής της γενικής γραμματείας Διαφθοράς, η οποία αποτέλεσε και στοίχημα για την κυβέρνηση, συνέβαλε στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, αφήνοντας σημαντικό έργο ως παρακαταθήκη.

Σημείο σταθμός ήταν η συνεργασία με το γερμανικό κρατίδιο Βεστφαλίας – Ρηνανίας με αποτέλεσμα να φτάσει στις ελληνικές Αρχές η περιβόητη λίστα Μπόργιανς, δημιουργώντας δε και μία σχέση συνεργασίας με το κρατίδιο, στο οποίο έχουν σταλεί για εκπαίδευση γύρω από ζητήματα διαφθοράς δεκάδες εφοριακοί.

Παράλληλα, από το προηγούμενο έτος, έχει επιτευχθεί μία σημαντική μείωση αναφορικά με τα λαθραία καπνικά είδη, ζήτημα που απασχόλησε κατά κόρον τη γενική γραμματεία Διαφθοράς και τον ίδιο το Γιώργο Βασιλειάδη, επιφέροντας στα κρατικά ταμεία κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με την αύξηση στις κατασχέσεις λαθραίων καπνικών.

Ένα βήμα πριν το τέλος βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, για τη δημιουργία των οποίων συναρμόδια ήταν η γενική γραμματεία Διαφθοράς. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, και το σχέδιο νόμου που αφορά στην τοποθέτηση εισαγγελίας στη γ.γ. Διαφθοράς, αρμόδια να ελέγχει σειρά καταγγελιών γύρω από ζητήματα διαφθοράς.

Υπουργείο Παιδείας
Υπουργός: Κώστας Γαβρόγλου

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και βουλευτής. Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Έχει σπουδάσει Φυσική στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ, του Κέιμπριτζ και του Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Στη συνέχεια δίδαξε Φυσική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνης και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. 

Πλέον είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής, από το 2014 όταν και αποχώρησε από αυτό. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα αναφορικά με την ιστορία των επιστημών.

Υφυπουργός Παιδείας: Κώστας Ζουράρις

Ο Κώστας (Κωνσταντίνος) Ζουράρις είναι Έλληνας Πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου εκλεγμένος στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα» συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ. Γεννήθηκε το 1940 και είναι γιος του γιατρού σεξολόγου Γιώργου Ζουράρι.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Νομική στο Α.Π.Θ. και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο κίνημα του Μαΐου του 1968. Στο βιογραφικό του αναγράφεται ότι από το 1969 διδάσκει εκεί πολιτικές επιστήμες σε πανεπιστήμιο, αλλά επικριτές του αμφισβητούν ότι είναι καθηγητής.

Είναι, πρώην μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος και του ευρώ-Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ Εσωτερικού), και πρώην εκδότης της εφημερίδας Μακεδονία. Ο Ζουράρις είναι αντίθετος σε κάθε λύση του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την εύρεση μιας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της. Το Μάιο του 2009 μαζί με το Στέλιο Παπαθεμελή ίδρυσε το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Το Κόμμα περιλάμβανε και οργανώσεις της ελληνικής μακεδονικής διασποράς.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος στις λίστες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εξελέγη. Εξελέγη και πάλι βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υφυπουργός Παιδείας: Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου. Κατοικεί στον Πύργο από το 1988.

Συμμετέχει ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας, καθώς και αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ) Ηλείας.

Δραστηριοποιείται στα αυτοδιοικητικά πράγματα του νομού μας από το 2006 με την κίνηση «Ηλεία των Πολιτών» και από το 2010 με την «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας».

Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του. Εκλέχτηκε βουλευτής Ηλείας στις εκλογές του 25 Γενάρη 2015.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ένας διακεκριμένος οικονομολόγος και ο άνθρωπος, ο οποίος θεωρείται ένα από τα «think tank» της κυβέρνησης.

Μπορεί να είναι ένα μη προβεβλημένο πρόσωπο αλλά ο καθηγητής της έδρας Οικονομικών Jerome Levy, Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών περιοδικών όπως το «Review of Income and Wealth», καθώς και οργανισμών όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ένωση Τραπεζιτών, και η Επιτροπή Bretton Woods.

Μάλιστα, η περίφημη φράση του Αλέξη Τσίπρα «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ» ανήκει στον ίδιο ο οποίος είχε δηλώσει το Φεβρουάριο του 2012, «you need something similar to the Marshall Plan».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ. Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ. Η ανάσα αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2012. Είναι παντρεμένος με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου. 

Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Στέργιος Πιτσιόρλας

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1982 έως το 2004, ενώ για το διάστημα 1991-1993 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος. Το 2015 έγινε πρόεδρος του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ. 

Από το 2010 δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ ως μέλος ΔΣ και Πρόεδρος των εταιρειών «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι ΑΕ» και «Αιολική ΖΑΡΑΚΑ ΚΟΥΠΙΑ ΑΕ» αντίστοιχα. Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Stroicentre Real Estate Construction Company AE, ενώ από το 2008 είναι Πρόεδρος των εταιρειών MED SEA HEALTH AE και ΜΑRE VILLAGE AE με αντικείμενο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. 

Υπουργείο Οικονομικών
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

H νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. 

Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Η κα. Παπανάτσιου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά.

Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυσή του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. στη Μαγνησία. Ασχολήθηκε με τον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στο συντονιστικό της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο δικηγόρος Δημήτρης Τζανακόπουλος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου έχει κάνει και ένα μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Επιπλέον, είναι υποψήφιος Διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2005 εκλέχτηκε γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού στο 4ο συνέδριο της οργάνωσης και επανεκλέχτηκε στο 5ο Συνέδριο το 2007.

Ήταν επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης ΑΡΕΝ (νεολαία ΣΥΝ στα Πανεπιστήμια), στη Νομική σχολή Αθηνών. Το 2002 έλαβε μέρος στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στη Φλωρεντία και το 2006 στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτρης Λιάκος

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει υπηρετήσει προηγουμένως στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και νωρίτερα στης Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συμμετέχοντας στην ομάδα που επί 30 και πλέον ώρες διαπραγματευόταν στο Hilton για τη συγγραφή της συμφωνίας.

Ήταν επίσης μέλος της ομάδας Χουλιαράκη και διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις τόσο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και με τον Γιώργο Σταθάκη καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της διαχείρισης κεφαλαίων.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αναπληρωτής υπουργός: Σωκράτης Φάμελλος

Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2015 και επανεκλέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Γεννήθηκε του 1966 στην Αθήνα. Είναι χημικός μηχανικός και ειδικεύεται σε θέματα Μηχανικής Περιβάλλοντος, Υδατικών Πόρων, Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.

Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ (1989) και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό (ΕΑΠ, 2004).

Υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμης (2014), επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών. Εκλεγμένος στη Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) από το 1997 και στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ από το 2003. Διετέλεσε Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέλος Διοικούσας Επιτροπής και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. 

Είναι μέλος του «SOSτε το Νερό» του Συλλόγου Φίλων και Αλληλέγγυων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης και της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Χωματερή των Ταγαράδων.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά στο Εργατικό Δίκαιο.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο Υπουργείο Εργασίας.

Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης

Ο Νικόλαος Μαυραγάνης γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1968 στην Αμάρυνθο, είναι δικηγόρος και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 εκλέχτηκε βουλευτής Ευβοίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ στις επόμενες εκλογές, αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν εκλέγουν βουλευτή στην Εύβοια.

Ως εκ τούτου, ο Νίκος Μαυραγάνης έχασε την βουλευτική του θέση.

Τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε ειδικός συνεργάτης του υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε στη Ρόδο στις 17-5-1972. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και εργάστηκε στον τομέα των Περιβαλλοντικών Μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ από το 2000 εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ροδίων με κύρια απασχόληση την χρηματοδότηση έργων και δράσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interreg κλπ) και εθνικά (ΕΠΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΤΕΡΠΣ, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ κλπ). 

Είναι παντρεμένος με τη Ματίνα Χατζημάρκου και έχουν μία κόρη και ένα γιο. Εκλέχθηκε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου στις 25 Ιανουαρίου 2015 και στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υφυπουργός: Βασίλης Κόκκαλης

Ο Βασίλης Κόκκαλης γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε νομικά και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λάρισα. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Θεσσαλίας. Από αυτή τη θέση έχει αγωνιστεί να δοθούν οριστικές λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας πως οι πλειστηριασμοί κατοικιών πρέπει να αποφευχθούν και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Λαρίσης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Προσχώρησε στους ΑΝΕλ και εκλέχθηκε βουλευτής Λαρίσης τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί η διαφωνία του σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 σε σχέση με τους ΑΝΕλ, καθώς είχε ζητήσει την ακύρωσή του αφού υπερψήφισε την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή.

Οι «μεταγραφές»

Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική επιστήμη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το διδακτορικό του το 1985 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφορούσε στα πολιτικά κόμματα της πρώτης δεκαετίας μετά την μεταπολίτευση.

Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC και μέχρι το 2004 ήταν πρόεδρός της. Από το 2004 έως το 2009 δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ μεταξύ 2008 και 2014 υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Από το 2011 είναι μέλος του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Μεταξύ 1984 και 1988 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Σχολιαστής» ενώ μεταξύ του 1986 και του 1990 αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Θέσεις».

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2015, διαδεχόμενος τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα διατήρησε το αξίωμα αυτό. Συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα στη χώρα, ενώ ήταν και σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα.

Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε εκ νέου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Απ’ το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας και από το 2003 μέχρι το 2005 γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Στις δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Αρταίων, το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» και εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στις Ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη».

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1961, είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, Χημικό Μηχανικό και έχουν τρία παιδιά.

Υπουργείο Εξωτερικών
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη.

Ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Eργάστηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετείχε ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Υφυπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Αμανατίδης

Ο Γιάννης Αμανατίδης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1961 στο Κιλκίς. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς.

Από το 1996 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., παρών στα κινήματα και στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Έως την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Εξωτερικών στις 17 Ιουλίου 2015, διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Ε.Κ.Κ.Ε. Παιδείας και της Ε.Κ.Κ.Ε. Εξωτερικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα.

Κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι η ενθάρρυνση επαφών κοινοβουλευτικών, πολιτικών, εκκλησιαστικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών προσωπικοτήτων ή θεσμών τόσο για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για τη συμβολή της στον σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ήταν αυτός που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος τον Αύγουστο του 2014, ενώ ορίστηκε εκπρόσωπός του στη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τον Νοέμβριο του 2014, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Κουίκ

Ο Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ είναι Έλληνας δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαριου του 1947. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, για ένα χρόνο, και είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές και έχει τρία παιδιά (γιος του ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κουίκ).

Από το 1966 εργάσθηκε στις εφημερίδες «Έθνος», «Φως των Σπορ», «Σημερινά» και ως ανταποκριτής στην Αθήνα της εφημερίδας «The Sun».

Ο Τέρενς Κουίκ για πολλά χρόνια παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το 1976 ανέλαβε εξ ολοκλήρου την οργάνωση του καναλιού ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι το 1989 που παραιτήθηκε παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μαζί με τις Λιάνα Κανέλλη, Εύη Δεμίρη, Έλλη Στάη και τους Αντώνη Ζησιμάτο, Κώστα Σερέζη, Νάσο Αθανασίου, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο κ.α..

Στη συνέχεια παρουσίαζε για περίπου δέκα χρόνια το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 με συμπαρουσιάστριες τη Νανά Παλαιτσάκη, τη Σοφία Τσιλιγιάννη, την Τατιάνα Στεφανίδου, τη Λιάνα Κανέλλη κ.ά. Την άνοιξη του 1992 και για τα επόμενα 2 χρόνια παρουσίαζε την εβδομαδιαία εκπομπή «Απόψε με τον Τέρενς Κουίκ» στη βραδινή ζώνη με προσκεκλημένους απ’όλα τα στερεώματα και μετά από έναν χρόνο είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής «Μαζί την Κυριακή» στη μεσημεριανή ζώνη.

Παράλληλα εργάστηκε και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 παρουσιάζοντας την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή γραμμή».

Στη συνέχεια παρουσίαζε καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή στο Star Channel. Ακολούθησε η καθημερινή εμφάνιση του με την εκπομπή «Καλημέρα με τον Τέρενς» στον τηλεοπτικό σταθμό Alter Channel.

Το 2008 στη Θεσσαλονίκη και από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίαζε για δεύτερη φορά την εκπομπή «Απόψε με τον Τέρενς Κουΐκ» μεταδιδόμενη ανά εβδομάδα με καλεσμένους από τα διάφορα στερεώματα.

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή», «Βραδυνή», «Πρωινή» και «Ελευθεροτυπία». Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Χώρα».

Από την 1η Φεβρουαρίου του 2010 ανέλαβε την παρουσίαση του απογευματινού δελτίου στον τηλεοπτικό σταθμό Βlue Sky. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μετακινήθηκε στο kontra channel και παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 22.00.

Έχει παίξει και στην ταινία «Ο αντιφασίστας» του 1972 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά.

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Απέσπασε 13.511 σταυρούς προτίμησης, κατατασσόμενος στην δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 υποψήφιους.

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Από το 1986 έως το 2011 εργαζόταν στους τομείς της εμπορίας εργαλείων χειρός, της εστίασης και της παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς, στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της οποίας υπήρξε μέλος του γραφείου του Κ.Σ. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα.

Μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 1990 και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2015).

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Ιούλιος 2015) διετέλεσε υπουργός Εργασίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο 2015, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορκίστηκε εκ νέου υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. 

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατάγεται από το Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και είναι δόκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και δικηγόρος.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2012 εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται καλός γνώστης των θεμάτων της Υγείας, καθώς την περίοδο 1993-1996 είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Έχει διατελέσει επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προηγούμενη Βουλή ήταν αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Υγείας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, έχει κάνει σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. 

Έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Οικονομίας κ.ά., το ΔΣ της ΑΥΓΗΣ και του «Πουλαντζά» (το think tank του χώρου), ενώ έχει διατελέσει και συνεργάτης εκδοτικών οίκων του εξωτερικού, καθώς και πανεπιστημίων διεθνούς κύρους.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νίκος Παππάς

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται ότι είχε πολύ σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας. Γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού, ο Νίκος Παππάς είναι παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 1995.

Ο κ. Παππάς έχει κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, όπου έχει ζήσει και εργαστεί για χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ζούσε στη Γλασκόβη και εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, αλλά όταν ο παλιός του φίλος του ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για πρόεδρος του Συνασπισμού και του ζήτησε να γίνει διευθυντής του γραφείου του, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Όπως έχει πει ο ίδιος, η απόφαση να παρατήσει την πανεπιστημιακή καριέρα στη Σκωτία και να ξεκινήσει από την αρχή στην Ελλάδα ήταν δύσκολη.

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής

Ο Χαράλαμπος-Σταύρος Κοντονής είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, και υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου του 2015, θέση την οποία διατήρησε και μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Γεννήθηκε το 1963 στη Ζάκυνθο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1995. Έκτοτε ασκεί τη δικηγορία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, και διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Επίσης, ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. 

Σήμερα είναι μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εσωκομματικά, προέρχεται από την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), που είχε ιδρυθεί από τον Γιάννη Μπανιά.

Εκλέχθηκε βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, και επανεκλέχθηκε το 2015. 

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας

Ο Γιάννης Μπαλάφας γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1945.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (1976-1980). Εκλέχτηκε επίσης στην Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1975 μέχρι το 1982 και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ από το 1991-2000.

Εργάστηκε σε μεγάλο γραφείο μελετών, για χρόνια διατηρούσε ιδιωτικό γραφείο (άδειες, μελέτες, κατασκευές). Εργάστηκε σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία.

Από το 1966 συμμετείχε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Στα χρόνια της δικτατορίας είχε αντιστασιακή δράση.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αναπληρωτής υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης

Ο Γιάννης Τσιρώνης είναι χημικός. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979, όταν για μοναδική φορά από την μεταπολίτευση το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να καταργήσει τον ψηφισμένο από την Νέα Δημοκρατία νόμο 815.

Από το 1983 συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης.

Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006.

Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του Πανελλαδικού τους συμβουλίου και συντακτικό μέλος της εφημερίδας «Πράσινη Πολιτική».

Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

Οι αμετακίνητοι

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Ο Γιάννης Δραγασάκης παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αναδείχθηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Υπήρξε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Βουλής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της υπο-Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Ήταν επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007, Μαΐου και Ιουνίου 2012. Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτερη Σχολή Managers της Ελβετίας. Το 1993 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

Αποχώρησε από τη ΝΔ το 2012, κρατώντας την έδρα και ίδρυσε το κόμμα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» το οποίο συγκέντρωσε αριθμητική δύναμη 10 βουλευτών και πριν τη λήξη της θητείας της Βουλής, συγκροτήθηκε και επισήμως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο της Τιμής από το Πατριαρχείο Τσεχίας, με το Παράσημο της Τιμής από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και με το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Το 2007 διορίστηκε υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Συμμετέχει πολλές φορές ως ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας

Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στον χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.

Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο.

Υπήρξε μέλος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας έως τον Απρίλιο 2009.

Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του Συνασπισμού, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του κόμματος τον Ιούλιο του 2013.

Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. 

Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ο ναυπηγός πατέρας του, Στέφανος Τσακαλώτος. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας. Παππούς ήταν ο γυμνασιάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010. Ήταν υποψήφιος βουλευτής Πρεβέζης με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2004, όμως εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012, και επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τότε.

Στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα του Ιανουαρίου 2015 διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Επίσης είναι επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών στις 6 Ιουλίου 2015 μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 28 Αυγούστου 2015. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε ξανά τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα Σεπτεμβρίου 2015. Είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συγγράψει βιβλία για την ελληνική αλλά και τη διεθνή οικονομία. Επίσης, αρθρογραφεί σε εφημερίδες όπως «Η Αυγή», «Η εποχή» και «Η Ελευθεροτυπία».

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

O Γιώργος Χουλιαράκης είναι οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έλκει την καταγωγή του από τον Ίασμο Ροδόπης.

Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Warwick. Έχει διδάξει Οικονομικά σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια έγινε βασικό μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου ήταν υπουργός Οικονομικών.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έξοδα.

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα, σπούδασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ ήταν και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία στις εκλογές του 2012.

Υπουργείο Εσωτερικών
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Ο Νίκος Τόσκας γεννήθηκε το 1953. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε από το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25η τεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στην Ξάνθη.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005 με τον βαθμό του υποστρατήγου. Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά.

Υπουργείο Εσωτερικών
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά (αρχιτέκτων μηχανικός). Έχει έναν γιο και μία κόρη.

Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Υπήρξε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς επίσης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.

Στις εθνικές εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ..

 Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.

Στις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους. Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα. Στις 29 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη ΣΤ’ Αντιπρόεδρος με 225 ψήφους υπέρ. Στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ. με 4078 σταυρούς.

Υπουργείο Εξωτερικών 
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου.

Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς, ενώ καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εποπτεύων εισαγγελέας στη δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα.

Για ένα διάστημα διετέλεσε προϊστάμενος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και κατείχε και τη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Επίσης, διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ υπηρέτησε στο προανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Το 2003 εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε έως και το 2006 όταν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ορίστηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας-ΔΑΕΕΒ-Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).

Τον Ιούλιο του 2009 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία έμεινε έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ στη συνέχεια μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν κατείχε δημόσια θέση.

Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας, αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983.

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και απέκτησε DEA στην Αστική Γεωγραφία στο Παρίσι. Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972).

Έχει διδάξει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και σε διάφορα πανεπιστήμια ανά την Ευρώπη. Είναι συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ.

Εξελέγη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και βουλευτής Β’ Αθηνών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Στη Βουλή εισηγήθηκε ζητήματα παιδείας και έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε στο πρωτόγνωρο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουράνια Αντωνοπούλου

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. 

Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος είναι γνωστός εργατολόγος, ειδικευμένος σε θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου, είχε αναλάβει το περασμένο διάστημα διοικητής του ΟΑΕΕ. Τον Ιούλιο του 1989 τοποθετήθηκε διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1990. Από το 1992 ασκούσε μάχιμη δικηγορία, ειδικευόμενος κυρίως σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου ενώ διετέλεσε και διαιτητής στον ΟΜΕΔ.

Από το 2008 είναι διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες».

Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας για την υλοποίηση σχεδίου επιμορφωτικών δράσεων του Κοινωνικού Πολύκεντρου για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των μελών Νομαρχιακών Τμημάτων και Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ στο Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Άρθρα του σχετικά με εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά θέματα δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε νομικά περιοδικά.

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κωνσταντίνος Φωτάκης

Ο Κώστας Φωτάκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι επίσης διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (European Ultraviolet Laser Facility – ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI).

Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (Leadership Award) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ».

Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ για το 2005-2006.
Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society – EOS).

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου

Ο Βαγγέλης Αποστόλου γεννήθηκε στους Παπάδες Εύβοιας και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σύζυγός του είναι η δικηγόρος Ζωή Κεμανέ και έχουν δύο κόρες. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και βουλευτής Εύβοιας με Συνασπισμό και ΣΥΡΙΖΑ. 

Σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.

Το 2014 θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 τελικά δεν εκλέχθηκε Περιφερειάρχης, έλαβε τη 2η θέση.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θέτει πάλι υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρνει να επανεκλεγεί.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΤΕΕ την τριετία 2007-2010, και πρόεδρός του από το 2010 μέχρι σήμερα. Από το 1999 έως το 2008 ήταν μέλος της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (OKE) της Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

Το 2007 στήριξε αποφασιστικά τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στα χρόνια του Μνημονίου, ίδρυσε τη ΡΑΣΚ (Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση). Η ΡΑΣΚ αποτελείτο από μέλη και στελέχη του κοινωνικού και συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές και από την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2015, στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα, είναι υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο του 2015 (στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός).

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Αλέξανδρου Κουντουρά, αξιωματικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς και γνωστού υποστηρικτή της βασιλείας, συνιδρυτή και στη συνέχεια αρχηγού της ΒΕΟ («Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση», αρχικά «Βασιλική Εθνική Οργάνωση», τίτλος που απαγορεύτηκε στη Μεταπολίτευση από τα δικαστήρια).

Από παιδί ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Είναι απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ), και υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος, αλλά και στα 100 μέτρα με εμπόδια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1978.

Από το 1984 ως το 1997 έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο, και το 1990 ανακηρύχθηκε από το CCN ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Σερζ Λουτένς, πολύ γνωστό Γάλλο φωτογράφο, σχεδιαστή και σκηνοθέτη στον χώρο της μόδας, ενώ μεγάλη επιτυχία είχε η συνεργασία της με την ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido, και είναι το μοντέλο με το μακροβιότερο συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία αυτή, της οποίας ήταν το πρόσωπο σε παγκόσμιες διαφημιστικές καμπάνιες.

To 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα και μέχρι το 2004 ήταν διευθύντρια σε γυναικεία περιοδικά. Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα, παρότι το 2007 συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς σε σχέση με το 2004 που εξελέγη. Τον Νοέμβριο του 2011 η Έλενα Κουντουρά επανήλθε στη Βουλή, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το «Μνημόνιο 2» παραβαίνοντας τη γραμμή του κόμματος και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το 2014 ανέλαβε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κινήματος.

Τον Ιανουάριο 2015 έγινε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου του 2015, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, θέση την οποία διατήρησε και στην κυβέρνηση Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015.

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Ανδρέας Ξάνθος

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι Έλληνας γιατρός, βουλευτής και υπουργός.

Γεννήθηκε το 1960 στο Ρέθυμνο, είναι γιατρός-μικροβιολόγος και έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου.

Εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στη δεύτερη υπουργός Υγείας.

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης είναι Έλληνας πολιτικός και διατέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ελλάδας στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από τις 17 Ιουλίου 2015 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2015.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015, είναι αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι επίσης βουλευτής Χανίων με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ύστερα από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Στο παρελθόν, διετέλεσε δήμαρχος Σφακίων από το 2011 μέχρι το 2015, οπότε και εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Παύλος Πολάκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε την ειδίκευση του γενικού χειρουργού-εντατικολόγου. Αρχικά, εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, από την οποία αποχώρησε το 1989 ύστερα από τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη και, αργότερα εντάχθηκε στο Νέο Αριστερό Ρεύμα. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Μετά το πέρας των σπουδών του, ως ειδικευόμενος και ως εξειδικευμένος, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος Σφακίων από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας το 60,97% των ψήφων, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Γιάννη Χιωτάκη που έλαβε το 39,03% των ψήφων. Το 2012 προσχώρησε στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη ως ο μοναδικός υποψήφιος. Η περίοδος της δημαρχίας του χαρακτηρίστηκε από διάφορα δημόσια έργα, καθώς και από την αντίθεσή του στην καταστροφή των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου ανοιχτά της Μεσογείου.

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Γιάννης Μουζάλας

Ο Γιάννης Μουζάλας είναι μαιευτήρας και χειρουργός-γυναικολόγος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετά μετεκπαιδεύτηκε στο Μιλάνο (Laser) και στο Λονδίνο (φυσιολογικός τοκετός).

Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία Τζάνειο, Άγιος Σάββας, Έλενα. Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον Michel Obent και τον Gordon στο Queen Elisabeth-Saint John Clinic.

Το 1999 έκανε τον πρώτο στην Ελλάδα τοκετό στο νερό. Υπερασπίζεται επιστημονικά και πρακτικά τον φυσικό τοκετό. Βοήθησε να δημιουργηθούν στα μαιευτήρια αίθουσες φυσικού τοκετού με δυνατότητα χρήσης νερού και «τοκετού σαν στο σπίτι».

Είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων. Συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών του Κόσμου», έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 25 αποστολές σε Ασία και Αφρική.

Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης

Εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Είναι υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στέλεχος «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 9ο Γυμνάσιο στην πλατεία Κουμουνδούρου και έγινε μέλος του μαθητικού κινήματος συμμετέχοντας στους αγώνες αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Στέλεχος του ΚΚΕ και της Νεολαίας Λαμπράκη, συνελήφθη από τη Χούντα των συνταγματαρχών. Κατά τη Μεταπολίτευση συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΚΚΕ Εσωτ., και του Συνασπισμού.

Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Γκράτς στην Αυστρία και στην Πολυτεχνική Σχολή Αθηνών. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός ίδρυσε τη δική του κατασκευαστική εταιρεία και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόεδρος της Βουλής

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ).

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. 

Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975.

Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). 

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.


Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης