Την τεράστια πίεση που βιώνουν οι πολίτες θα προσπαθήσει να «αμβλύνει» η κυβέρνηση με το «παράλληλο πρόγραμμα» και παράλληλα να δώσει ευκαιρία στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να «ανασάνουν» από δύο σκληρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τη ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και του δεύτερου με τα 13 μέτρα που εισάγεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» δεν αποκλείεται να κατατεθεί και σήμερα, εφόσον ολοκληρωθεί η έγκρισή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα περιέχει ρυθμίσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που στενάζουν υπό το ζυγό των επαχθών μέτρων του τρίτου μνημονίου. Μέτρα σίτισης, προγράμματα για τους ανέργους, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ , παρεμβάσεις σε παιδεία και υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα «κουκιά» είναι μετρημένα και το δεύτερο πακέτο μέτρων – το οποίο θα περάσει σε «κομμάτια» από τη Βουλή – θα ψηφιστεί χωρίς περαιτέρω κυβερνητικές απώλειες και την Τρίτη στο EuroWorking Group θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση έως το τέλος της εβδομάδας της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η επιλογή της κυβέρνησης να μεταθέσει για το επόμενο έτος ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας – τα δύο δηλαδή ζητήματα – «αγκάθια» για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και για τα στελέχη του κόμματος – δίνει μία χρονική παράταση στην κυβέρνηση να ανασυγκροτηθεί και να καθορίσει τις μετέπειτα στρατηγικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει τον κάβο του φορολογικού, της φορολόγησης των αγροτών και του ασφαλιστικού.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το ενδεχόμενο οικουμενικής στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις βρίσκονται στο ζενίθ για τις πιθανές συνεργασίες και τη μορφή που αυτές μπορούν να έχουν καθώς το δεδομένο της ισχνής κυβερνητικής δύναμης των 153 βουλευτών αποτελεί μόνιμη «θηλιά» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι κινήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης είναι ενδεικτική των ζυμώσεων του παρασκηνίου. Ο κ. Στουρνάρας , μετά την ενδιάμεση έκθεση και τις δηλώσεις που είχε κάνει προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να διαρραγεί ο βαθμός συναίνεσης των κομμάτων που είχε επιτευχθεί με τη ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου , προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες και σε κύκλο άτυπων επαφών με πρώην και νυν πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Τη Φώφη Γεννηματά, τον Αντώνη Σαμαρά, το Σταύρο Θεοδωράκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, ενώ στην ατζέντα έχουν κλειστεί και άλλα ραντεβού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντύπωση έχει προκαλέσει και η αλλαγή στάσης της ΝΔ με τον υπηρεσιακό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη να δηλώνει ότι υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται η ΝΔ να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης