Την ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup που πραγματοποιείται στην Μπρατισλάβα. 

Nα εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ήταν το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς την ΕλλάδαΗ ελληνική πλευρά, διά στόματος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητική πηγή επισήμανε πως προς αυτήν την ανάγκη, της εκτέλεσης δηλαδή και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Το επιτελείο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε την πορεία εκκαθάρισης του εσωτερικού χρέους της κυβέρνησης και εξήγησε ότι ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν στο 80% του στόχου που είχε τεθεί.

Το θέμα της αλλαγής των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν τέθηκε στη σημερινή συζήτηση.

Στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση και που πρέπει να εκπληρωθούν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνονται: η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τα Δ.Σ. των τραπεζών, η παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων, η επιλογή των ατόμων που θα στελεχώσουν το συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων, ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών πανεπιστημίου και γιατρών του ΕΣΥ), η ενέργεια κ.ά.

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων (σ.σ.: ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ), αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων.

Δείτε δηλώσεις των υπουργών και αποσπάσματα της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup:

Όπως είπε, μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ «έκοψε» τη συζήτηση για τυχόν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%. «Δεν συζητούμε εκ νέου το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο» υπογράμμισε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή». «Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει» είπε και υπενθύμισε τη δήλωση Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ούτε και επανυπολογισμός των οικονομικών στοιχείων του 2010.


 
«Χρειάζεται ακόμα δουλειά για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ανέφερε ότι, ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος, «θα θέλαμε να είχαμε δει περισσότερη». 

Για τον κ. Μοσκοβισί, έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες κι αν δεν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις, τότε δεν θα υπάρξουν και συνέπειες. 
 
Οι αφίξεις

Προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ στην Μπρατισλάβα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι.

«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά.

»Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε, μιλά για τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε «στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων, βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δεν είναι νέο η Ελλάδα να υλοποιεί (δεσμεύσεις) προς το τέλος (του χρονικού περιθωρίου)», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. 

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σίλινγκ ανέφερε ότι «δεν είναι καλή» η καθυστέρηση, τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται». «Αυτό πρόκειται να σημειώσουμε, πως η εκταμίευση κεφαλαίων εξαρτάται από όρους και περιμένουμε να επιβεβαιώσουν οι θεσμοί πως αυτοί οι όροι εκπληρώνονται»

Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Πίτερ Κάζιμιρ δήλωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει «τη δύσκολη κατάσταση».

Στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

«Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια προσέγγιση, προκειμένου να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση της Apple.

«Υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι είναι σαφείς για τη φορολογία των πολυεθνικών» επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ε.Ε. για την Apple βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες.

«Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη» συνέχισε στο ίδιο ύφος και διευκρίνισε ότι η απόφαση για το φορο-πρόστιμο της Apple δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ.

Συζήτηση και για τους προϋπολογισμούς Ισπανίας και Πορτογαλίας

Στο Eurogroup θα συζητηθεί επίσης και το ζήτημα των προϋπολογισμών Ισπανίας και Πορτογαλίας, στον απόηχο της απόφασης της Κομισιόν να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., η Ισπανία και η Πορτογαλία πρέπει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα έως τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία που είναι επίσης η προθεσμία προκειμένου να παρουσιαστούν στην Κομισιόν όλα τα προσχέδια προϋπολογισμών για το 2017 για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 
 
Καθώς η Ισπανία έχει ακόμα υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν είναι σε θέση να καταθέσει δεσμευτικές δημοσιονομικές προτάσεις, οι υπουργοί πρέπει τώρα να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν και αυτό το ζήτημα.

«Θα συζητήσουμε το διαδικαστικό μέρος», τι πρέπει να κάνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση όταν ασχολείται ουσιαστικά με τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Μαδρίτη θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελλείμματος.

«Η όποια νέα κυβέρνηση στην Ισπανία θα πρέπει να βάλει και πάλι σε τροχιά τον προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του καλοκαιριού» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι ακόμα εκεί, αλλά εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά και να τα βάλει πάλι σε τροχιά» κατέληξε.

Σε Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις το καλοκαίρι για τη μη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ένα από τα επιχειρήματα για την ακύρωση των προστίμων ήταν ότι η Ισπανία είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω δύο ατελέσφορων βουλευτικών εκλογών.

Η μέτρια ανάπτυξη, που θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ήταν ακόμη ένα επιχείρημα, άποψη που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί υπουργοί.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε αδύναμη ανάπτυξη, δεν θα πρέπει κάποιος να καταπνίξει αυτήν την ανάπτυξη μέσω οικονομικών κυρώσεων» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γεργκ Σέλινγκ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης