Σ’ ένα ατελείωτο γαϊτανάκι έχει εξελιχθεί η εύρεση ισοδύναμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ακόμη τρία «καυτά» θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και διατηρούν το χάσμα με τους θεσμούς για το ξεκλείδωμα της υπο-δόσης των 2 δις ευρώ. Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μετά τις πληροφορίες ότι αναβάλλεται η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξετάζονταν οι ελληνικές προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος εκνευρισμός, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα έχουν εξελιχθεί σ’ έναν άλυτο μέχρι στιγμής γρίφο​

Λίγα 24ωρα πριν από ακόμη μία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι τηλεδιασκέψεις και οι επαφές τεχνικών κλιμακίων με κυβερνητικά στελέχη είναι συνεχείς, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που θα πάρουν έγκριση από τις Βρυξέλλες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος εκνευρισμός, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα έχουν εξελιχθεί σ’ έναν άλυτο μέχρι στιγμής γρίφο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν σε αυστηρό τόνο ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της χώρας.

Τα ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αποτελούν ένα από τα «αγκάθια», με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι απόψε θα γίνουν γνωστά τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει. Οι διαρροές που έκαναν λόγο για επιβολή επιπλέον φόρου σε όλα τα τυχερά παιχνίδια  -με προσδοκώμενα ετήσια έσοδα περίπου 500 ευρώ για το Δημόσιο- διαψεύδονταν από ορισμένες κυβερνητικές πηγές, χωρίς όμως η πρόταση να έχει φύγει από το τραπέζι. Ζήτημα, πάντως, παραμένει αν το συγκεκριμένο ισοδύναμο μπορεί να «περάσει», καθώς στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ προβλέπεται συγκεκριμένο όφελος του Δημοσίου από τα κέρδη.

Προβληματίζουν α’ κατοικία, γενόσημα και 100 δόσεις

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί λύση και στα ακόλουθα ζητήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το τεράστιο χάσμα στις αρχικές προτάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, τόσο ως προς τα κατώτατα όρια των αντικειμενικών αξιών όσο και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια για τις προστατευόμενες οικογένειες, φαίνεται ότι έχει κλείσει σημαντικά, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέλθει συμφωνία. Διαρροές έκαναν λόγο για διαρκή εμπλοκή στο θέμα και μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει συμβιβασμός τη Δευτέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ζήτημα αυτό υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία, στην οποία δεν είναι αντίθετες οι φαρμακοβιομηχανίες. Υπενθυμίζεται πως βάσει των όσων περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού των γενόσημων στις συνταγογραφήσεις.

Ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζονται ο αριθμός και το ύψος των δόσεων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης