Το τέλος του δικομματισμού. Δεν πρόκειται ούτε για σύνθημα ούτε αποτελεί πολιτική επιδίωξη. Είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας των εκλογών της 6ης Μαΐου έτσι όπως καταγράφεται από τα αποτελέσματα της Ανοικτής Διαδικτυακής Ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη από τη zougla.gr και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα από την Τρίτη 19 Απριλίου έως και την Παρασκευή το μεσημέρι, 20 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα είχε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά περίπου σε 33.500 πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου που ψήφισαν και το δεύτερο αφορά σε 1.313 άτομα που ανήκουν στην τράπεζα δεδομένων της zougla.gr έπειτα από δική τους απόφαση εθελοντικής συμμετοχής. Το δείγμα αυτό ανέρχεται σε 8.000 συγκεκριμένα άτομα, από τα οποία τα 1.313 ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των ανοικτών διαδικτυακών ψηφοφοριών ανέλυσε και στάθμισε τα αποτελέσματα ξεχωριστά για τα δύο σκέλη της έρευνας.

Η zougla.gr δημοσιοποιεί κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο πλαίσιο του δείγματος από την Data Bank της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Το ερωτηματολόγιο καθώς και οι προδιαγραφές είναι ταυτόσημα και ταυτόσημες και στα δύο σκέλη της έρευνας.

Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία – Αποτελέσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες-ψηφοφόροι δεν τρέφουν καμία αυταπάτη και ξεκαθαρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία της τάξεως του 91% πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στο δεύτερο ερώτημα σχετικά με την επιλογή μεταξύ μιας συγκυβέρνησης ή προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων με ένα 65% τάσσεται υπέρ της εκδοχής της συγκυβέρνησης, αρνούμενη την παράταση ενός προεκλογικού και άρα ασταθούς πολιτικού κλίματος.

Το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα ξεκαθαρίζει πως θα ψηφίσει με γνώμονα την παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Μόνον ένα 13% επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, ενώ ένα 23% επιθυμεί τη χωρίς όρους παραμονή στην Ευρωζώνη και το ευρώ.

Τα πράγματα περιπλέκονται με τις απαντήσεις στο ερώτημα ποιος είναι ικανός να διοικήσει τη χώρα. Στον πίνακα που ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, ενώ την έκπληξη κάνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις. Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό του «Κανένα», που φθάνει το 20,6%.

Παρατηρούμε πως πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών έρχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 17%, δεύτερος ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 14,6%, τρίτος ο κ. Σαμαράς με μόλις 11,8% ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει το ισχνότατο ποσοστό του 4,6%. Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινούνται και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Το τέλος των πολιτικών μπαλκονιών

Στο γράφημα που ακολουθεί απεικονίζονται οι επιλογές των πολιτών ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Παρατηρούμε λοιπόν πως μόνον το 11% τάσσεται υπέρ των παραδοσιακών ανοικτών συγκεντρώσεων. Το 57% επιθυμεί η προεκλογική καμπάνια να διεξαχθεί μέσα από τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις και τηλεμαχίες, ενώ το 30%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, βλέπει το Διαδίκτυο ως το βασικό πεδίο προεκλογικής δραστηριότητας.

Παράσταση Νίκης

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η άποψη των συμμετεχόντων στην έρευνα ως προς το ποιο θα είναι κατά τη γνώμη τους το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το 55,8% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Πολύ υψηλό ποσοστό υπό τις παρούσες συνθήκες πετυχαίνει το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, αφού ένα 8,2% εκτιμά πως θα είναι αυτό το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με ένα πολύ ισχνό 8,6% είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Οι πολύπλοκοι συνδυασμοί της επόμενης ημέρας

Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι συγκεκριμένες επιλογές των ψηφοφόρων ως προς τους συνδυασμούς μιας συγκυβέρνησης.

Είναι φανερό πως προκρίνονται δύο συνδυασμοί. Ο πρώτος που αφορά σε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Ανεξάρτητων Ελλήνων με ποσοστό 25,5% και ο δεύτερος είναι ο συνδυασμός ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς με ποσοστό 25,1%. Είναι το γράφημα που αφήνει να διαφανεί η πόλωση της επόμενης ημέρας των εκλογών όπου τίθενται τα όρια μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Η τρίτη επιλογή των πολιτών αφορά στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και συγκεντρώνει το 13,3% των προτιμήσεων.

Πόσο επηρέασε η προφυλάκιση του Άκη

Το 76% των ψηφοφόρων δηλώνει πως η εκλογική του συμπεριφορά δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης να συλλάβει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, την ημέρα μάλιστα προκήρυξης των εκλογών.

Πρόθεση Ψήφου

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων σε αυτό το σκέλος της έρευνας. Είναι προφανές πως οι επιλογές των πολιτών προϊδεάζουν για την επερχόμενη συντριβή του μοντέλου του δικομματισμού, όπως αυτός κυριάρχησε από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Παρατηρούμε λοιπόν πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν ποσοστά που τα καθηλώνουν στο απόλυτο ιστορικό χαμηλό από το 1974. Η Νέα Δημοκρατία με 12,6% και το ΠΑΣΟΚ με 11,1% συγκεντρώνουν μαζί ένα ισχνότατο ποσοστό. Πρώτο κόμμα έρχεται αυτό των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 16,8%, ενώ η Ακροδεξιά με τη «Χρυσή Αυγή» συγκεντρώνει 7,5%. Στη Βουλή εισέρχονται επίσης το ΚΚΕ με 6,4% ,ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7,1%. Δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3% το κόμμα του ΛΑΟΣ, που συγκεντρώνει ένα 1,8%, και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη που αγγίζει μόλις το 1,6%. Εκτός Βουλής και η Δράση του Στέφανου Μάνου καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Συσπειρώσεις

Στο επόμενο γράφημα απεικονίζεται ο συγκριτικός πίνακας με τις επιδόσεις των κομμάτων στις δύο τελευταίες Ανοικτές Ψηφοφορίες, εκείνην του Μαρτίου και η παρούσα του Απριλίου.

Το οδοιπορικό των μετακινούμενων ψηφοφόρων

Στα δύο επόμενα γραφήματα καταγράφονται οι συσπειρώσεις των δύο κομμάτων εξουσίας (;) τουλάχιστον έως σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει το πρωτοφανές για ποσοστό κόμματος στη Μεταπολίτευση του 39,4%, μόλις 15 ημέρες από τις εκλογές. Το κόμμα του κ. Σαμαρά αιμορραγεί κυρίως προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου με απώλειες της τάξεως του 33,9%. Μεγάλο ποσοστό, ένα 6,9%, εγκαταλείπει τη ΝΔ και προσανατολίζεται προς την Ακροδεξιά. Μόλις ένα 2,3% πηγαίνει στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Παρακάτω καταγράφονται τα ανάλογα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συσπειρώνει μόλις το 26,1% του σκληρού πυρήνα του. Πρωτοφανές ποσοστό για την πολιτική του ιστορία. Αιμορραγεί προς τη Δημοκρατική Αριστερά κυρίως αλλά και προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες δευτερευόντως καθώς και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 6% φαίνεται να διαρρέει από το ΠΑΣΟΚ προς τη «Χρυσή Αυγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης