Για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα, και «πριν εξαντληθεί η χρονιά» τα θέματα της «επανασύστασης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού», για τις ευθύνες των αρμοδίων να μην στρέφουν κατά τα προηγούμενα χρόνια το βλέμμα τους στους ομογενείς της Αφρικής, αλλά και για την τεράστια προσφορά των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα, μιλάει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τους Αποδήμους Τέρενς Κουΐκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο».

Μιλώντας στην εφημερίδα της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στο φύλλο του Οκτωβρίου, ο κ. Κουΐκ τονίζει ότι «η Μητέρα-Ελλάδα ευχαριστεί τους απανταχού Αιγυπτώτες για την προσφορά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και εκφράζει την πεποίθηση ότι «όλες οι δράσεις που έχουμε επιδείξει αυτά τα τελευταία χρόνια, βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των εκροών, στην ανάκαμψη τής εκεί Ομογένειας και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπέδωση φιλίας που – έτσι και αλλιώς – δείχνουν οι Αιγύπτιοι στον Ελληνισμό μας».

Παράλληλα, ο κ. Κουΐκ, δίνοντας το στίγμα του για το πώς αντιλαμβάνεται την ουσιαστική αλλά πραγματική στήριξη της Πολιτείας προς την ομογένεια, δε διστάζει να τονίσει ότι «είμαι από τους ανθρώπους που, όταν ακούν ένα αίτημα, ξέρουν να λένε και το «ναι» και το «όχι». Ξέρουν να λένε το «μπορώ» και «δεν μπορώ». Με αυτήν τη λογική συνεργάζομαι με την απανταχού Ελληνική Ομογένεια, προσπαθώντας κυρίως να επιλύσω τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους που έχουν σχέση με τη Μητέρα – Ελλάδα.»

Ενώ, μεταφέρει και ένα μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι ο Απόδημος Ελληνισμός έχει όρια μόνο σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, τονίζοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ομογένεια αρχίζει και τελειώνει στην Αμερική. Αυτό είναι τραγικό λάθος και υποτιμά απάνθρωπα την Ελληνική Ομογένεια που ζει σε άλλες ηπείρους και σε άλλες χώρες. Ένας Ελληνισμός που ενδεχομένως να έχει ανάγκη από μεγαλύτερη στήριξη από εκείνον που ζει είτε στις ΗΠΑ είτε στον Καναδά, θα έλεγα ακόμα στην Αυστραλία.

Για παράδειγμα, επί 46 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς με αυτήν την, μικρή μεν, αλλά πολύ δυναμική Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, και κυρίως της Υποσαχάριας.

Και να ξέρετε ότι αυτή η απουσία σχεδόν μισού αιώνα επαφής μας με την Ομογένεια της Αφρικανικής ηπείρου, ήταν ταυτόχρονα και μία επιζήμια απουσία στις διμερείς μας σχέσεις με τις χώρες όπου ζει η Ελληνική Διασπορά.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης