«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.
Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.
«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία». «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής ομοφωνίας» για τη διαχείριση της κρίσης. Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Πίσω στην Σένγκεν».

«Αποτελεσματική φύλαξη συνόρων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράλληλα με μία αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού τις ανθρωπιστικές συνέπειες των αποφάσεών της και να υποστηρίξει προπάντων την Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «η δοκιμασία του ευρωπαϊσμού μας θα συνίσταται, αφενός στην επιστροφή στο καθεστώς της Συνθήκης Σένγκεν και αφετέρου στη συμπαράστασή μας προς την Αθήνα, στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η Βιέννη ήταν ο πρώτος σταθμός μίας πολυήμερης περιοδείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε χώρες των Βαλκανίων, με διαδοχικές του επισκέψεις στη Σλοβενία (ήδη σήμερα το βράδυ), την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «η Αυστρία δεν είναι η αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία» και επανέλαβε την γραμμή της αυστριακής κυβέρνησης εναντίον μίας πολιτικής μεταφοράς προσφύγων.

Επειδή για τη χώρα του είναι σημαντική η Συνθήκη Σένγκεν, για το λόγο αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνίζεται ήδη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το ποιος επιτρέπεται να έλθει στην Ευρώπη, ποιος πρέπει να επαναπροωθηθεί και ποιος θα κατανέμεται στην Ευρώπη, ενώ εάν δεν υπάρχει αυτή η σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα, τότε χώρες όπως η Αυστρία θα πρέπει να δράσουν στα σύνορά τους.

Ο Βέρνερ Φάιμαν υπενθύμισε πως η χώρα του τον περασμένο χρόνο δέχθηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και ανέλαβε την βασική περίθαλψη των αναζητούντων προστασία. Ο αριθμός αυτός είναι κατά κεφαλή μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη δράσει ανάλογα με το ανώτερο όριο των 37.500 που έχει θέσει για εφέτος η Αυστρία, θα μπορούσαν να πάρουν εφέτος άσυλο στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρατήρησε πως η Αυστρία βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» κατά τους τελευταίους μήνες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη το ότι αυξάνεται η αγανάκτηση και χάνεται η υπομονή, τη στιγμή που λαϊκίστικες δυνάμεις περνούν στην πρώτη σειρά.

Πρόσθεσε δε, πως για το λόγο αυτό είναι σημαντικό σε τέτοιες εποχές να διατηρείται η νηφαλιότητα και να υπάρχει συνεργασία – και μάλιστα γρήγορα – για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, και ο ίδιος μετά τις συνομιλίες του με τον καγκελάριο, είναι πεπεισμένος πως θα υπάρξει σε αυτό η συνεργασία της Αυστρίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπενθύμισε πως κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε ότι όλες οι χώρες-μέλη χωρίς εξαίρεση θα εφαρμόζουν και πάλι τους κοινούς κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν, παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως αυτό δεν είναι εύκολο για όλους. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται – συνέχισε ο κ. Τουσκ – δεν είναι το εάν, αλλά το πώς θα εφαρμοστούν και πάλι αποτελεσματικά οι κανόνες της Σένγκεν, για τους οποίους στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρξουν από κοινού συνομιλίες, «χωρίς να αποκλείεται κανένας», τόνισε ο κ. Τουσκ, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών είχαν καλέσει εξωθεσμικά την περασμένη εβδομάδα τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση τη Ελλάδα, οπότε στη συνέχεια ακολούθησαν οι εντονότατες διαμαρτυρίες της Ελλάδας και η ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης