Τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ θα βρεθεί τη Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο εργασιών της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Δημοσιεύματα εφημερίδων των Σκοπίων αναφέρουν πως ο Νίκολα Γκρούεφσκι  αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, με τον οποίο συζήτησε και το θέμα της ονομασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, οι νέες προτάσεις ονόματος θα παρουσιαστούν σύντομα και ελπίζω πως μία λύση μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Σολάνα.

«Μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων»

Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε για άλλη μία φορά πως: «Η Ελλάδα επιδιώκει λύση ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και πρακτική, μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Εξωτερικών σχολίασε δηλώσεις αξιωματούχων της ΠΓΔΜ πως «για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, πρέπει πρώτα η Ελλάδα να αποδεχτεί την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Η ίδια τόνισε με νόημα: «H εντολή του διαπραγματευτή είναι σαφής: αναζητούμε κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος».

Συνεδριάζει η νέα βουλή της ΠΓΔΜ

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της ΠΓΔΜ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου και την επαναληπτική ψηφοφορία της 15ης Ιουνίου.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, θα πρέπει να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν κατέληξε με ποιο από τα δύο αλβανικά κόμματα θα συνεργαστεί στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στην πληροφορία πως θα προτείνει και στα δύο κόμματα να λάβουν μέρος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος Αλί Αχμέτι  αντέδρασε έντονα, κάνοντας γνωστό πως θα αρνηθεί να συμμετάσχει.

Περί εμπλοκής της … ΕΥΠ στις εκλογές

«Ο Θάτσι είναι για λύπηση», αναφέρει ανακοίνωση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος  στην ΠΓΔΜ, για όσα ισχυρίστηκε ο ηγέτης του DPI Μεντούχ Θάτσι, «Μυστική Υπηρεσία μίας γειτονικής χώρας επένδυσε εκατομμύρια σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, προκειμένου με τα επεισόδια που σημειώθηκαν να υπάρξει αποσταθεροποίηση και να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας», υπονοώντας το κόμμα του Θάτσι και την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης