Να προασπίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα απέναντι στον φασισμό και στον νεοναζισμό καλούν τους πολίτες οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι υψώνουν τείχος κατά της Χρυσής Αυγής.

Με δηλώσεις τους στο «Βήμα της Κυριακής», παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι με τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αναδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι «η Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη» και «έχει μέσα για να αμυνθεί στις προκλήσεις». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι θα τα χρησιμοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει ενότητα ολόκληρου του λαού για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει: «Η ανοχή στη βία εξοντώνει τη Δημοκρατία (…) Η Δημοκρατία, που σου επιτρέπει να διαφωνείς, πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «το μνημόνιο έφερε τη Χρυσή Αυγή» και χαρακτηρίζει τον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής «αγώνα για τη Δημοκρατία». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η ριζική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου απαιτεί να δοθεί τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θεωρεί ότι: «Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Όλα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά, καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό».

«Δολοφονική, εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών» χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκτιμά ότι είναι «γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος» και «ακραία φωνή του πολιτικού συστήματος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης