Η αποτύπωση των τάσεων του εκλογικού σώματος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Η αξιοπιστία της αποτύπωσης αποτελεί ένα σημαντικότατο στοίχημα. Η διαχρονική ιχνηλάτηση των προθέσεων της κοινωνίας με τη μέθοδο των ανοικτών διαδικτυακών ψηφοφοριών από τη zougla.gr εμπεριείχε και τα δύο στοιχεία. Την τεχνική δηλαδή επεξεργασία ενός θηριώδους για τα δεδομένα των μετρήσεων δείγματος, αλλά και το ίδιο το πολυπληθές δείγμα που για τα δεδομένα της χώρας μας, για πρώτη φορά εξεφράσθη σε αυτόν το βαθμό δημόσια. Περί τους 100.000 χρήστες – ψηφοφόροι έλαβαν μέρος στις επτά ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες από το Μάρτιο του 2009 έως και δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σε αυτές τις επτά ψηφοφορίες αποτυπώθηκαν τα εξής στοιχεία που διαμορφώνουν το μετεκλογικό σκηνικό της 7ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α) Τη μεγάλη έως και μη αναμενόμενη για πολλούς διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

Β)  Τη διαχρονική καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Τη σταθερά ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δ) Την άνοδο και τελικά τη σχετική καθίζηση των Οικολόγων – Πράσινων.

Ε) Το αιφνιδιαστικό θετικό finish του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Και τα πέντε αυτά στοιχεία αποτυπώθηκαν στις επτά ανοικτές διαδικτυακές ψηφοφορίες. Πρώτα σε αυτές αποτυπώθηκε η σημαντική ενίσχυση των Οικολόγων – Πράσινων. Ακολούθησαν εκ των υστέρων οι άλλες μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης για να καταλήξουν αργά στα ίδια συμπεράσματα, όταν ήδη είχε αρχίσει η κάθοδος του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, την οποία επίσης αποτύπωσε η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία. Πρώτα σε αυτές τις ψηφοφορίες εμφανίστηκε η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όταν οι άλλες μετρήσεις παρουσίαζαν μία άλλη εικόνα.

Παρακολουθήστε με προσοχή τον παρακάτω πίνακα με τα συγκριτικά στοιχεία τεσσάρων διαδικτυακών ψηφοφοριών με το ίδιο αντικείμενο, την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η χρονική περίοδος διεξαγωγής τους καλύπτει ένα δίμηνο.

Είναι ενδεικτικό πως στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, άλλες μετρήσεις που μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ διαμόρφωναν μία άλλη εικόνα. Καταρχήν και μέχρις εσχάτων επέμεναν σε πολύ περιορισμένη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.  Δεν ανίχνευσαν την ισχυρή παρουσία των Οικολόγων – Πράσινων, παρά μόνον όταν ήταν αδύνατον να μην προσεχθεί το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό τους. Και όταν άρχισε η πτώση των Οικολόγων και πάλι δεν εντόπισαν εγκαίρως τη μεταβολή. Οι μετρήσεις αφουγκράζονται στιγμιαία την κοινωνία. Αυτή είναι και η χρησιμότητά τους ως εργαλείο ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των διαδικτυακών ψηφοφοριών υποβάλλονται σε αυστηρή επεξεργασία, σταθμίζονται και ξανασταθμίζονται. Για λογαριασμό της zougla.gr, την εργασία αυτή έχει αναλάβει μία από τις σοβαρότερες εταιρίες που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Η επεξεργασία αυτή σε συνάρτηση με το πολυπληθές δείγμα αποτελούν την εγγύηση για τη φερεγγυότητα της αποτύπωσης των εκλογικών τάσεων.

Μετά από επτά ψηφοφορίες είμαστε σε θέση να είμεθα ευτυχείς. Εκ του αποτελέσματος κρινόμεθα και αυτό αφορά στους πάντες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δικαιωνόμαστε.

Η προσφυγή σε αυτήν τη μέθοδο ιχνηλάτησης των τάσεων της κοινωνίας προφανώς ενόχλησε. Η αντίδραση του ΕΣΡ, αν και αιφνιδίασε, τελικά υπό τις παρούσες συνθήκες ενδεχομένως θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη. Τα κατεστημένο αντιδρά σε πρωτοποριακές μεθόδους. Το κατεστημένο αντιδρά σε όποιον επιχειρεί να εισβάλλει σε έναν ελεγχόμενο, καθέτως και οριζοντίως, κόσμο διακίνησης της πληροφορίας. Η zougla.gr διεκδικεί το δικαίωμα να προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου κάθε είδους πληροφορία που κρίνει ότι είναι σημαντική. Ευτυχώς, το διαδίκτυο προσφέρεται για άμεση, συνεχή και διαδραστική ενημέρωση. Οι διαδικτυακές ψηφοφορίες εντάσσονται σε αυτό το δημοσιογραφικό οπλοστάσιο. Θα συνεχιστούν και θα πληθύνουν. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης