Π.Κ.

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα από την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων που συνθέτουν την νέα κυβέρνηση είναι πώς, το μοντέλο με αναπληρωτές υπουργούς που είχε επιλέξει ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλάζει με το μοντέλο της πλειάδας υφυπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξήγηση που ήδη υιοθετείται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πώς σε πρώτη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διατηρήσει από την μια τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες ώστε να είναι σε θέση από την άλλη να ανοίξει την κυβέρνηση του σε πληθώρα (21 τον αριθμό) εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ωστόσο ο αριθμός των 30 υφυπουργών θεωρείται ήδη μεγάλος και ενδεχομένως δύσκολα διαχειρίσιμος.

Η σύνθεση της κυβέρνησης προφανώς δυσαρεστεί ορισμένα στελέχη της ΝΔ όπως την Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία βρίσκεται εκτός σχήματος ή ακόμη και τον Μάκη Βορίδη ο οποίος προφανώς ήλπιζε να αναλάβει κάποιο σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο από εκείνο της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβληματισμός επικρατεί ήδη ως προς την τοποθέτηση των Νίκου Δένδια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Υφυπουργός) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ούτε ο νέος Υπουργός, ούτε και ο κ. Βαρβιτσιώτης διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα ούτε ποτέ έχουν διαχειριστεί φακέλους εξωτερικής πολιτικής. Διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις εξελίξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πώς οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν πώς η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ ενδεχομένως να είναι …εφήμερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το Υπουργείο Άμυνας  έμπειροι πολιτικοί κύκλοι εξηγούν πώς η τοποθέτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με προϋπηρεσία στον τομέα της Δικαιοσύνης, δεν σηματοδοτεί και πολλά πράγματα ούτε στέλνει κάποιο μήνυμα. Η μάλλον στέλνει ενδεχομένως ασαφές μήνυμα. Δεν είναι πάντως από τους παράγοντες με τους οποίους συζητά και συνεννοείται το δυτικό σύστημα ασφαλείας στις παρούσες έκρυθμες συνθήκες στην ευρύτερη και εγγύτερη περιοχή.  Εξηγούν ωστόσο οι παραπάνω κύκλοι πώς η τοποθέτηση σε θέση Υφυπουργού του έμπειρου πρώην Αρχηγού του ΓΕΣ, Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή είναι μία εγγύηση.

Για το Δημόσιας Τάξης τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η τοποθέτηση ως Αναπληρωτή Υπουργού του Γιώργου Κουμουτσάκου εξηγείται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ως κίνηση άσκησης μίας διακριτικής «επιτροπείας» προς τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Εντύπωση έχει προκαλέσει στο κομματικό κατεστημένο της Πειραιώς η τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη στο Υπουργείο Τουρισμού. «Πρόκειται για λάκτισμα προς τα πάνω» σημειώνουν αυτοί οι κύκλοι αναλογιζόμενοι πώς ο κ. Θεοχάρης είναι πολύ πρόσφατο απόκτημα της ΝΔ εκ μετεγγραφής.

Ερωτήματα προκαλεί και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπ. Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη έμπειρη σίγουρα. Δεν ανήκει στο δυναμικό της Κεντροδεξιάς. Θεωρείται ως στέλεχος του εκσυγχρονιστικού οικοδομήματος του Κώστα Σημίτη. Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος κ. Αυγενάκη στην θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού η οποία ενδεχομένως να είναι και ηλεκτρική καρέκλα. Δεν είναι σίγουρο ότι η επιλογή του συγκεκριμένου στελέχους είναι αποτέλεσμα σκέψης η απλά επίπτωση από καραμπόλα.

Το χαρτοφυλάκιο του Κωστή Χατζηδάκη είναι βαρύ. ΔΕΗ, Εξορύξεις, ΕΛΠΕ, θαλάσσια οικόπεδα και σχέσεις με πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και παραχωρήσεις (Περιβάλλον) μεγάλες επενδύσεις (Ελληνικό) συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό οικονομικό διακύβευμα.

Η ανάληψη του Χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Παιδείας από την Νίκη Κεραμέως, ένα στέλεχος με αξιοσημείωτη γρήγορη ανέλιξη καταδεικνύει πώς το συγκεκριμένο Υπουργείο θα είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και μάλιστα άμεσα (Πανεπιστημιακό Άσυλο).  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης