Το μεταναστευτικό και η κατάσταση στη Συρία, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κούβα αλλά και ζητήματα που αφορούν κυρίως την Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που έγινε για τη μετανάστευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι όλοι διαπιστώνουν ότι χρειάζεται μία πιο μακρόχρονη πολιτική απέναντι στο συριακό πρόβλημα, μία πολιτική που να μην αντιμετωπίζει μόνο τις αρνητικές του επιπτώσεις, που είναι η μετανάστευση, αλλά πριν από όλα την ίδια την πηγή των προβλημάτων, που είναι ο πόλεμος” ανέφερε, προσθέτοντας πως οι υπουργοί της Ε.Ε. συζήτησαν επίσης “για τις μεθόδους και τους τρόπους προώθησης της ανθρωπιστικής συνεργασίας».

Όσον αφορά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου με την Κούβα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Παρίτζα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως αυτή έγινε στο πλαίσιο “της αποσυμπίεσης των σχέσεων που έχει η Δύση με τη χώρα αυτή”.

Ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε μάλιστα σήμερα διμερή συνάντηση με τον κ. Παρίτζα, κατά την οποία συζητήθηκε η ” διμερής συνεργασία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συζητήσαμε για την πολιτική κατάσταση στην Κούβα και τις σχέσεις με τη διασπορά αυτής της χώρας. Με προσκάλεσε να την επισκεφθώ και είναι στα πλαίσια ενός προγραμματισμένου ταξιδιού που θα κάνω στην Κούβα και το Μεξικό», κατέληξε στη δήλωσή του ο Ν. Κοτζιάς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Αφρική, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως επικεντρώθηκε στο Κονγκό. Ειδικότερα, οι υπουργοί της Ε.Ε. εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την “ανησυχία” τους για την πολιτική κατάσταση στο Κονγκό, ενώ υιοθέτησαν επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων έναντι επτά ατόμων που κατέχουν θέσεις εξουσίας και σχετίζονται με τα περιστατικά βίας που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κινσάσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης