«Με δεδομένη την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής» διεξήχθη η συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικα σύμφωνα με την Ιπποκράτους. Οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ συναντήθηκαν στην Ιπποκράτους και συζήτησαν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση των 11,9 δισ. ευρώ.

«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, «προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στη δανειακή σύμβαση προβλέπεται η ρήτρα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης, υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής δική του πρόταση ήταν να τεθεί από την αρχή το ζήτημα της παράτασης «ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το ”άπλωμα” των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κρίσιμο σημείο» της συζήτησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, «καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Κατά τον κ. Βενιζέλο, αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.

Ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ επέμεινε επίσης στην ανάγκη «να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις».
Επιπλέον, ζήτησε τόσο η τρόικα όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη.

Όπως διευκρίνιζαν, αργότερα, πηγές της Ιπποκράτους, όταν ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το ζήτημα της παράτασης, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι τα μοντέλα συζήτησης για την υλοποίηση των μέτρων εξειδικεύονται με βάση τη λογική της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είναι ένα θέμα η εξειδίκευσή τους και ένα άλλο η εφαρμογή τους», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, μιλώντας για «ενθαρρυντικό σημάδι».

Πριν από τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την τρόικα, είχε προηγηθεί ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το περιεχόμενο της συζήτησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό, νωρίτερα σήμερα το πρωί, «καθώς και για τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοιχτά».

Αναφορικά με αυτά τα «ανοικτά θέματα», οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συζήτηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα διαπιστώθηκε ότι από την πλευρά της η τρόικα αποδέχεται τα 5,5. δισ. από το σύνολο των περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ενώ, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η διαφωνία της τρόικας σχετικά με τα μέτρα είναι της τάξης των περίπου 3 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης