Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος αποφασίστηκε να επισπευθούν οι σχεδιασμοί για τον αγωγό EastMed, αφού, τελικά, όπως μετάδωσε η τηλεόραση του Open, κάμφθηκαν οι όποιες αντιρρήσεις προέρχονταν από την Ιταλία και έκαναν τον Νετανιάχου να σιωπά.

Σημειώνεται πως ο Ισραηλινός πολιτικός συνομίλησε αρχικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άμεση υπογραφή της συμφωνίας.

Πάντως, οι εξελίξεις για τον αγωγό, είναι ταχύτατες, καθώς πληροφορίες από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έχει υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία και οι υπογραφές από τις εμπλεκόμενες χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ισραήλ αναμένεται να πέσουν στις αρχές του 2020. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Open ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία του με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει στην Αθήνα και τους άλλους ηγέτες, με σκοπό να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό, πριν τις 5 Ιανουαρίου, οπότε και θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ημερομηνία που προτάθηκε για τη συνάντηση των ηγετών είναι η δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς. Πάντως αν για οποιοδήποτε λόγο ο Αντόνιο Κόντε δεν καταφέρει να παραστεί στην Αθήνα, οι άλλοι τρεις ηγέτες θα υπογράψουν τη συμφωνία, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός θα το πράξει αργότερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης