Τηλεοπτικές άδειες: Αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου η δίκη του Κρέτσου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 12:49
Τηλεοπτικές άδειες: Αναβλήθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου η δίκη του Κρέτσου

Για τις 7 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη με κατηγορούμενο  τον πρώην γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το ΣΤ Τριμελές Πλημμελειοδικείο προχώρησε στη νέα αναβολή  λόγω της απουσίας μαρτύρων βουλευτών. «Απουσιάζουν αρκετοί μάρτυρες. Επειδή είναι βουλευτές έχουν ακαταδίωκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός. Η υπεράσπιση διατύπωσε τις αντιρρήσεις της για την αναβολή της δίκης λέγοντας:

«Οι κατηγορούμενοι είναι εδώ και θέλουν να δικαστούν. Οι απόντες βουλευτές εκπροσωπούνται άξια από τον κ. Βορίδη». Ωστόσο, το δικαστήριο συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση και ανέβαλε την υπόθεση.  

Η υπόθεση αφορά το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με τον επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά και γενικό γραμματέα Ενημέρωσης την επίμαχη περίοδο Λευτέρη Κρέτσο να κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για το  αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης. Με την ίδια κατηγορία είναι αντιμέτωπα και τα μέλη της Επιτροπής που φέρονται να εμπλέκονται στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης της εταιρίας «Καλογρίτσας ΑΕ». Ως ηθικός αυτουργός στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν ο Λευτέρης Κρέτσος και οι συγκατηγορούμενοι του κατηγορείται ο Ιωάννης Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

 Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο το 2019 και μετά από έρευνα οι δικαστικές αρχές «έδειξαν» το εδώλιο στους κατηγορούμενους.  

Στο πόρισμα του ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που φέρονται να έκαναν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές «στην έκνομη αυτή πράξη τα μέλη της Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και  Επικοινωνίας προέβησαν, με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη -Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, με ελέγχοντας καθόλου ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσοστό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Η αυλαία της δίκης ανοίγει ενώ είναι θέμα χρόνου η έναρξη της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις καταγγελίες της οικογένειας Καλογρίτσα περί εικονικής σύμβασης με λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο προκειμένου να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση για να  μετάσχει στον διαγωνισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 16:51