Τη λύπη της για τη χρήση του έργου και της φωτογραφίας του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ εκφράζει η σύντροφος του κορυφαίου ποιητή, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία ζητεί και την άμεση απόσυρσή του.

Σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του, ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. “Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’ αγάλματα!”».

Η κα Ηλιοπούλου, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που δεν έχει νόημα, όπως είπε, αφού οι εκλογές είναι την Κυριακή. Εξάλλου, χαρακτήρισε το θέμα «ηθικό» και όχι «νομικό».

Στο συγκεκριμένο προεκλογικό σποτ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητεί από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Η επίμαχη φωτογραφία, όπου ο Οδυσσέας Ελύτης λαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Δεκεμβρίου του 1979.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης