Την ακύρωση του αλυτρωτισμού της FYROM, θέτει ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα για να ανοίξει ο δρόμος για μια θετική λύση, το Αριστερό Ρεύμα. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Αριστερού Ρεύματος που μετέχει στην ΛΑΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισπεύδοντας τις εξελίξεις για μια άρον-άρον και όπως- όπως “διευθέτηση’ – μπάλωμα του προβλήματος με τη FYROM, λειτουργεί ως όργανο και εκτελεστής συμβολαίου προς τις ΗΠΑ, οι οποίες για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικό-στρατιωτικές επιδιώξεις τους στην περιοχή επιθυμούν διακαώς την γρήγορη ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την δημιουργία ενός ακόμα ευρωατλαντικού προτεκτοράτου στα Βαλκάνια».

Προσθέτει πως «η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός τα Βαλκάνια αλλά και η FYROM δεν έχουν κανένα συμφέρον από την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ και γενικότερα από τη παρουσία και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ αποτελεί, αντίθετα, όργανο πολέμου, κηδεμονίας, διαιρέσεων, εντάσεων, εθνικισμών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Βαλκανική, στην ευρύτερη περιοχή μας στην Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όπως αποτελεί εργαλείο νεοψυχροπολεμικής πολιτικής απέναντι στην Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αριστερό Ρεύμα υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς, με στόχο να αποτινάξουν τις ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις και επεμβάσεις και να συγκροτήσουν ένα μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό μπλοκ.

Παράλληλα τονίζει πως το κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας σε σχέση με την FYROM συνίσταται στον αλυτρωτισμό της γείτονος. «Αυτός ο αλυτρωτισμός της FYROM εμφιλοχωρεί στο νομικό καθεστώς και το σύνταγμα της, διαπερνάει την επίσημη αφήγηση των κυρίαρχων κέντρων της, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τις δημόσιες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές λειτουργίες της γείτονος, επιχειρείται η αντιεπιστημονική οικειοποίηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Υποστηρίζουμε πως όλα τα παραπάνω θέματα πρέπει να αναχθούν ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, και πως η ακύρωσή τους μέσα από τις αναγκαίες και έγκυρες θεσμικές και άλλες αλλαγές, πρώτα απ’ όλα στο σύνταγμα και στην εκπαίδευση στην FYROM αλλά και στις νοοτροπίες και αντιλήψεις της γείτονος, συνιστά προϋπόθεση για να ανοίξει ένας θετικός δρόμος στις σχέσεις των δύο χωρών».

Το συμφέρον της Ελλάδας και της FYROM είναι να αφήσουν πίσω τους ένα παρελθόν καχυποψιών και έντασης, ανεξαρτήτως του επιμερισμού ευθυνών, και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων φιλίας, ισότιμης συνεργασίας και εμπιστοσύνης, πράγμα που με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, μπορεί να επικυρωθεί και με ένα προωθημένο ιδιαίτερης βαρύτητας, σύμφωνο φιλίας, σεβασμού των συνόρων, ασφάλειας και εγγυήσεων και αλλαγών για τα κρίσιμα θέματα που έχουμε θέσει και τα οποία δηλητηριάζουν την μεταξύ τους ατμόσφαιρα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης υπογραμμίζεται η διαφωνία του Αροστερου Ρεύματος με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ή και με ανάλογου χαρακτήρα συλλαλητήρια, «τόσο για τους μονόπλευρους και περιοριστικούς και επομένως λαθεμένους, στόχους του, όσο και για το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό στην συγκέντρωση έδωσαν, κυρίως από την εξέδρα, βαθιά συντηρητικές, “νεοεθνικόφρονες”, έως ακροδεξιές και κρυπτοχρυσαυγίτες μισαλλόδοξες δυνάμεις, αξιοποιώντας και χειραγωγώντας τα πατριωτικά αισθήματα μεγάλου μέρους των πολιτών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο».

«Η Μακεδονία δεν κινδυνεύει απλά να ξεπουληθεί στο μέλλον. Έχει ξεπουληθεί ήδη σε σημαντικό βαθμό και συνεχίζεται να ξεπουλιέται κομμάτι – κομμάτ» σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης