Την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, 14:49
Την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια, καθώς αρχικά αναμένεται να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων).

Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης εφέτος (το χαμηλότερο ποσοστό επηρεάζει θετικά το έλλειμμα και το χρέος), αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρξει -έστω και μικρό- πλεόνασμα.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους τελευταίους δύο μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σημειωτέον ότι το μεσημέρι υπήρξε συνεργασία, στο Υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, 16:34