Στην εκλογή νέου αντιπροέδρου, θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου. Τρείς ευρωβουλευτές είναι υποψήφιοι για να καταλάβουν τη θέση της Εύας Καϊλή η οποία είχε καθαιρεθεί επίσημα από πέμπτη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο αντικαταστάτης της που θα οριστεί αύριο, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D Μαρκ Άνχελ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωβουλευτές είχαν προθεσμία μέχρι τις 7:00 το απόγευμα της Τρίτης να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Le Soir», ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι εκείνος που θα αντικαταστήσει την Ελληνίδα στο πόστο της αντιπροεδρίας, καθώς οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο.

«Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχει προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε την Τρίτη ο Στεφάν Σεζουρνέ, της πολιτικής ομάδας Renew.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψήφιες τη Γαλλίδα Γκουεντολίν Ντελμπός -Κορφίλντ και την Ιταλίδα Αναλίσα ταρντίνο, αντίστοιχα.

Η Εύα Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος, για την ομάδα S&D, από τα μέσα της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022. Η κατανομή των ευθυνών είχε αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών βασικών πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-S&D-Renew).

Τέλος, η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης