Ενώπιον των μελών της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον νέο επικεφαλής που θα ηγηθεί της τράπεζας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την ίδια στιγμή όμως που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει επιφυλακτικός στην ανάγκη αντικατάστασης του Γιώργου Προβόπουλου. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΤτΕ, ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός πάντως από τον Διοικητή της ΤτΕ «ανοίγει» και μια θέση Υποδιοικητή, αυτή της Ελένης Λουρή – Δενδρινού, για την οποία ως υποψήφιοι παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη επιλογή του για τη θέση του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα δεσμεύει το κόμμα του στην περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία. Ειδικότερα, ανέφερε πως θα επιδιώξει την αποπομπή του πρώην Υπουργού Οικονομικών με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης