Την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της τροπολογίας αναστολή χρηματοδότησης κόμματος σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά στελεχών του για εγκληματικές ενέργειες.

Συμπληρωματικά, στην νέα τροπολογία προβλέπεται αναστολή της χρηματοδότησης σε «περίπτωση άσκησης δίωξης» και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης» κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατόπιν άδειας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Η ενσωμάτωση της πρόβλεψης για το άρθρο 282 Π.Κ. εμπεριέχεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η αναστολή της χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

Τέλος, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ένσταση κατέθεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι βουλευτές επικαλούνται το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται ότι «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει».

Σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής διάταξης, όπως αναφέρουν, έχει εκδοθεί ο νόμος 3023/2012 ο οποίος ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις σχετικά με την κρατική επιχορήγηση στα πολιτικά κόμματα.

«Αντίθετα, ο νομοθέτης δεν δύναται να προβλέψει διάταξη περί διακοπής ή αναστολής της χορήγησης κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικό κόμμα, καθώς αυτό, ουσιαστικά, θα αναιρούσε τον ίδιο τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των κομμάτων. Επομένως, η διάταξη που φέρεται προς ψήφιση με τη συζητούμενη τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει το άρθρο 29 του Συντάγματος», αναφέρουν στην ένσταση αντισυνταγματικότητας οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης